1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Hema Amasra termik santrali için yeni çevre raporu

Hema Amasra termik santrali için yeni çevre raporu

Hattat A.Ş., Danıştay'ın ÇED raporunu iptal ettiği Bartın Amasra'daki termik santral projesi için bu kez entegre çevre etki değerlendirme raporu hazırladı. 

Hema Amasra termik santrali için yeni çevre raporu

Enerji Günlüğü - Hattat A.Ş., Danıştay'ın ÇED raporunu iptal ettiği Bartın Amasra'daki termik santral projesi için bu kez entegre çevre etki değerlendirme raporu hazırladı. 

Geçtiğimiz Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ÇED olumlu raporu Danıştay 14. Dairesi tarafından bozulan Hema Termik Santrali entegre proje ile ilgili yeniden hazırlanan çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu için değerlendirme süreci başladı. 

PROJENİN DEĞERİ 780 MİLYON EURO

Buna göre Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. (Hattat A.Ş.) tarafından, Bartın İli, Amasra ve Merkez İlçesi, Gömü Köyü ve Tarlaağzı Köyü sınırları içerisinde, Entegre bir Proje planlanıyor. 780 milyon euro değerindeki proje kapsamında her biri 660 MWe (Toplam 2x660=1.320 MWe) gücünde iki üniteli bir termik santral ve kül depolama sahası, dolgu alanı, dalgakıran ve rıhtım ile hizmet binaları, 200 ton/saat kapasiteli 1 adet ünite ve 500 ton/saat kapasiteli 1 adet üniteden oluşan 2 adet Lavvar Tesisi kurulacak.

Yatırımı planlanan Termik Santralde yakıt olarak taşkömürü kullanılacak. Tesiste kullanılacak taşkömürü, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Amasra-B Sahası olarak bilinen maden sahasından temin edilecek. Termik Santral ve Kül Depolama Sahası inşaat aşaması 4 yıl sürecek olup, ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülüyor.

PROJE ENTEGRE ÇEVRE ETKİSİ DE ENTEGRE DEĞERLENDİRİLMELİ

Danıştay 14. Dairesi Şubat ayında oy birliği ile “Kömür Hazırlama Tesisi Projesi ile Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası Projesi’nin ve Hema Limanı projesinin entegre proje niteliğinde olduğu, dolayısıyla bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerektiği gerekçesi ile proje için verilen ÇED olumlu kararını bozmuştu. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler