1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. HES’ler kapasite mekanizması kapsamından çıkarıldı

HES’ler kapasite mekanizması kapsamından çıkarıldı

HES’ler kapasite mekanizması kapsamından çıkarıldı. Yerli kömür ve doğalgaz kullanımında ise kapasite mekanizması ödemeleri 2 katına yükseltildi.

HES’ler kapasite mekanizması kapsamından çıkarıldı

Enerji Günlüğü - HES’ler kapasite mekanizması kapsamından çıkarıldı. Yerli kömür ve doğalgaz kullanımına yapılan kapasite mekanizması ödemeleri de 2 katına yükseltildi.

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlandı ve 01 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik değişikliği düzenlemesi, hidroelektrik santrallerini kapasite mekanizması kapsamının dışına çıkardı. 

Ayrıca Dengeleme Güç Piyasası kapsamında yük alma ve yük atma talimatı alan santrallere de ilgili talimata denk gelen saatler için kapasite ödemesi yapılmayacak.

YERLİ KAYNAK KULLANANLAR 2 KAT KAPASİTE ÖDEMESİ ALACAK

Yeni düzenlemeyle beraber; yerli kömür veya yerli doğalgaz kullanımı için yapılan kapasite ödemesi de 2 katına çıkarıldı. 

Buna göre ithal kömür veya ithal doğalgaz yakıtlı santrallerde, bir fatura dönemi içerisinde yerli kömür veya yerli doğal gaz kullanılarak elektrik üretimi yapılması halinde yerli kömür veya yerli doğal gaz kullanılarak yapılan üretim miktarının iki katı oranında yerli kaynak kapsamında kapasite ödemesi yapılacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler