1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Hollanda enerji bileşiminde nükleerin payını arttıracak

Hollanda enerji bileşiminde nükleerin payını arttıracak

Enerji bileşiminde nükleerin payını arttırmayı değerlendiren Hollanda, yeni nükleer santral kurulumuna ilgiyi değerlendirmek için bir pazar istişaresi düzenlemesi için hazırlık yapıyor.

Hollanda enerji bileşiminde nükleerin payını arttıracak

Enerji Günlüğü - Enerji bileşiminde nükleerin payını arttırmayı değerlendiren Hollanda, yeni nükleer santral kurulumuna ilgiyi değerlendirmek için bir pazar istişaresi düzenlemesi için hazırlık yapıyor.

2030 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırmayı planlayan Hollanda, elektrik açığını nükleer enerji ile kapatıp kapatamayacağını değerlendiriyor. Hollanda Ekonomi İşleri ve İklim Politikası Bakanı Eric Wiebes'in geçen hafta Hollanda parlamentosuna sunduğu mektuba ve Enco danışmanlık şirketinin hazırladığı bir rapora göre, Hollanda, enerji bileşiminde nükleer enerjinin genişletilmesini düşünüyor. Kabine, ülkenin yeni nükleer santral kurulumuna yönelik ticari ilgiyi değerlendirmek için bir pazar istişaresi düzenlemesini talep eden bir önerge hazırlayacak.

EN GÜVENİLİR VE UYGUN MALİYETLİ SEÇİM

Parlamentoya sunduğu mektupta, araştırmacıların sistem maliyetleri aynı şekilde dahil edilirse nükleer enerjinin rüzgar ve güneşten daha pahalı olmadığını savunduklarını belirten Wiebes, nükleerin 2030'dan sonrası karbondioksit salımı gerçekleştirmeden elektrik üretimi için en uygun maliyetli seçeneklerden biri olduğunu ve ayrıca "terawatt saat başına enerji üretmenin en güvenli yolu" olduğunu savundu.

Wiebes ayrıca Hollanda’nın deneyimli bir satıcıdan bir NOAK [türünün tek örneği] tesisi seçerek, büyük inşaat gecikmeleri ve maliyet aşımı risklerini azaltabileceğini ifade ederek, küçük ve orta ölçekli reaktörlerin, büyük ölçekli tesislere göre daha fazla yatırıma izin verdiğini kaydetti.

SİSTEM MALİYET DÜZELTMESİ İLE MALİYET DÜŞÜYOR

Enco’nun hazırladığı raporda ise "sistem maliyet düzeltmesi" ile, nükleer enerjiden elde edilen seviyelendirilmiş elektrik maliyetinin megavatsaat başına 74 euro olduğu ve 85 euro olan denizüstü (offshore) rüzgar enerjisinden daha az olduğu belirtiliyor.

Hollanda’da Siemens’in 1973 yılında kurduğu 482 MW kapasiteli tek bir nükleer enerji santrali bulunuyor. Santral ülke elektriğinin yüzde 3’ünü üretiyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler