1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Hollanda hükümetine nükleer santral önerileri

Hollanda hükümetine nükleer santral önerileri

Hollanda’da yeni nükleer santral kurulumları için hükümete toplam proje süresini ve finansman maliyetlerini olumlu yönde etkileyen temel kararlar alması önerisi getirildi.

Hollanda hükümetine nükleer santral önerileri

Enerji Günlüğü - Hollanda’da yeni nükleer santral kurulumları için hükümete toplam proje süresini ve finansman maliyetlerini olumlu yönde etkileyen temel kararlar alması önerisi getirildi.

Hollanda'da ve yurtdışında nükleer enerjinin kullanımını teşvik etme amacıyla geçen yıl kurulan E-Lise Vakfı, Hollanda hükümetine Hollanda'da yeni nükleer enerji santrallerinin inşasını gerçekleştirmeye yardımcı olması için 13 tavsiyeyi içeren bir rapor yayınladı.

Hollanda yasaları, yönetmelikleri ve ulusal stratejisinin hâlâ somut bir nükleer enerji vizyonundan yoksun olduğu belirtilen Raporda, nükleer enerjiye yönelik artan destekten yararlanmanın mümkün olduğu ifade edildi. Bunun için de hükümet, kamu hizmetleri, yatırımcılar ve üniversitelerin yeni nükleer santrallerin kurulması için ideal koşulları yaratmak üzere birlikte çalışması gerektiği kaydedildi. 

13 MADDELİK ÖNERİ

Raporda Hollanda hükümetine nükleer enerji kullanmak isteyen enerji şirketlerini desteklemek için, finans, ekonomi, düzenleme, politikalar ve bilgiyi kapsayan 13 tavsiye sunuldu. Bunlar:

Politik dalgalanmalara karşı garantilerin sunulması,

Yeni nükleer santral kurulumları için düşük faizli krediler sağlamak için yeni kamu finansman mekanizmaları oluşturulması,

Nükleer enerjiye ilişkin bir makroekonomik maliyet-fayda analizi yapılması,

Enerji şirketleri ve tedarikçileri ile birlikte çalışarak daha dengeli bir maliyet yapısı elde edilmesi,

Reaktör teknolojisinde seri üretim için ulusal ve uluslararası işbirliği fırsatlarının belirlenmesi,

İllerin ve Bölgesel Enerji Stratejisi (RES) bölgelerinin hedeflerine ulaşabilmeleri için ortaklaşa nükleer enerji santralleri geliştirmelerine olanak sağlanması,

Enerji şirketlerinin fosil ve/veya biyokütle tesislerini nükleer santrallerle değiştirmeye teşvik edilmesi,

Elektrik üretimi dışında nükleer enerjinin kullanımına yönelik araştırmaların teşvik edilmesi,

Yenilikçi reaktör sistemlerinin verimli bir şekilde devreye alınması için Hollanda lisans çerçevesinin uyumlu hale getirilmesi,

Hükümetteki nükleer bilgi düzeyinin yükseltilmesi,

Radyasyondan korunma politikasının güven verici bir şekilde belirlenmesi,

Nükleer atık depolama konusunu gündeme getirerek toplumun kaygılarının giderilmesi,

Nükleer enerjinin AB sınıflandırmasında sürdürülebilir olarak kabul edildiğinden emin olmak.

2030 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırmayı planlayan Hollanda’da Siemens’in 1973 yılında kurduğu 482 MW kapasiteli tek bir nükleer enerji santrali bulunuyor. Santral ülke elektriğinin yüzde 3’ünü üretiyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler