1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Hollanda mahkemesinden Shell'e CO2 emisyonlarını azaltma talimatı

Hollanda mahkemesinden Shell'e CO2 emisyonlarını azaltma talimatı

Hollanda’nın Lahey kentindeki bir bölge mahkemesi, Shell Grubu'na tarihi bir iklim davası sonucunda CO2 emisyonlarını azaltma talimatı verdi.

Hollanda mahkemesinden Shell'e CO2 emisyonlarını azaltma talimatı

Enerji Günlüğü - Hollanda’nın Lahey kentindeki bir bölge mahkemesi, Shell Grubu'na tarihi bir iklim davası sonucunda CO2 emisyonlarını azaltma talimatı verdi.

Tarihte ilk kez bir mahkeme büyük bir petrol şirketinin küresel iklim değişikliği konusunda sorumluluk üstlenmesi gerektiğine karar verdi. Hollanda'da mahkeme Shell'in iklim değişikliği konusunda sorumlu olduğuna ve karbon emisyonlarını azaltması gerektiğine hükmetti. Shell aleyhindeki dava, Friends of the Earth Hollanda (Milieudefensie)’nın temsil ettiği 17.000 müşterek davacı ve 6 kuruluş (Action Aid, Both ENDS, Fossilfree Nederland, Greenpeace Hollanda, Young Friends of the Earth ve Wadden Sea Association) tarafından açılmıştı.

Mahkemenin kararı ile Royal Dutch Shell'in 2030'a kadar karbon emisyonunu 2019 seviyelerine oranla %45 azaltarak Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi gerekecek. 

"SHELL’İN PLANLARI SOMUT DEĞİL, BOŞLUKLARLA DOLU”

Dava hakimi kararı verirken, “Shell, tehlikeli iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmak için üzerine düşeni yapmalı” dedi ve şirketin planları için “yeterince somut değil ve boşluklarla dolu” diye ekledi. 

Hakim ayrıca, Shell'in emisyonları azaltması halinde diğer şirketlerin farkı kapatacağı fikrini de reddetti ve tüm işletmelerin Paris Anlaşması'na uymak için harekete geçmesi gerekeceğini söyledi.

KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Kararın sonraki davalar için örnek teşkil edebileceği ve büyük petrol şirketlerine yeni davaların da gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Friends of the Earth Hollanda Avukatı Roger Cox yaptığı açıklamada, “Bu karar dünyayı değiştirecek. Dünyanın her yerinden insanlar bizim örneğimizi izlemeye ve petrol şirketlerini mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Ve hepsi bu değil. Petrol şirketleri, kirletici fosil yakıtlara yatırım yapma konusunda çok daha isteksiz hale gelecektir. İklim bugün kazandı” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler