1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Shell emsal emisyon dava kararını temyiz edecek

Shell emsal emisyon dava kararını temyiz edecek

Shell, Hollanda’da görülen karbon emisyonu davasında dönüm noktası niteliğindeki karara itiraz edecek. 

Shell emsal emisyon dava kararını temyiz edecek

Enerji Günlüğü - Shell, Hollanda’da görülen karbon emisyonu davasında dönüm noktası niteliğindeki karara itiraz edecek. 

Dünyanın en büyük 10 petrol ve gaz şirketinden biri olan Hollanda merkezli Shell, Hollanda'nın Lahey kentindeki bir bölge mahkemesi tarafından Mayıs ayında verilen karbon emisyonu davası kararına itiraz edeceğini doğruladı. Shell CEO’su Ben van Beurden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Acil eyleme ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikiriz ve net sıfıra geçişimizi hızlandıracağız. Ancak temyize gideceğiz çünkü tek bir şirket aleyhine verilen bir mahkeme kararı etkili değil. İhtiyaç duyulan şey, tüm enerji sisteminde köklü değişime yol açacak açık ve iddialı politikalar” ifadesini kullandı. 

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDEYDİ

Davada tarihte ilk kez bir mahkeme büyük bir petrol şirketinin küresel iklim değişikliği konusunda sorumluluk üstlenmesi gerektiğine karar vermişti. Shell'in iklim değişikliği konusunda sorumlu olduğunu belirten Mahkeme,  Royal Dutch Shell'in 2030'a kadar karbon emisyonunu 2019 seviyelerine oranla %45 azaltarak Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi gerektiğine hükmetmişti.

Shell aleyhindeki dava, Friends of the Earth Hollanda (Milieudefensie)’nın temsil ettiği 17.000 müşterek davacı ve 6 kuruluş (Action Aid, Both ENDS, Fossilfree Nederland, Greenpeace Hollanda, Young Friends of the Earth ve Wadden Sea Association) tarafından açılmıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler