1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hükümet elektrik zammına direniyor

Hükümet elektrik zammına direniyor

Enerji Günlüğü - KKTC Hükümeti, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) elektrik fiyatlarını artırma talebini yeniden değerlendirilmek üzere geri...

Hükümet elektrik zammına direniyor

Enerji Günlüğü - KKTC Hükümeti, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) elektrik fiyatlarını artırma talebini yeniden değerlendirilmek üzere geri gönderdi.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, elektrik fiyatlarına ilişkin bir talebi de değerlendirdiklerini söyledi. CTP-BG/DP-UG hükümetinin göreve geldiği 2013 yılının son çeyreğinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu KIB-TEK'in borç batağında olduğunu hatırlatan Yorgancıoğlu, bu kapsamda o dönemin koşullarında Kıb-Tek’in ayakları üzerinde durabilmesi ve özelleştirilme imkanının ortadan kaldırılması adına tüm eleştirilere rağmen yüzde 20’ye varan elektrik zammını onayladıklarını kaydetti.

KAYNAK SAĞLADIK, BORCUNA KEFİL OLDUK

Başbakan Yorgancıoğlu, izleyen dönemde de yüksek faizli borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalararası piyasa ve bazı bankalardan düşük faizli borç alınması konusunda hükümetin KIB-TEK'e kefil olduğunu anlattı. Ayrıca borçlu olan tüketicilerin borçlarının uzun vadeye yayılması için karar üretildiğini de vurgulayan Yorgancıoğlu, bunun yanında mazot tasarrufu için LED aydınlatma ve akım kaçağını önlemek için de akıllı sayaçlar alımını önerdiklerini ve onayladıklarını kaydetti.

4-5 KURUŞLUK YENİ ZAM TALEBİ

Geçtiğimiz günlerde KIB-TEK'in yaklaşık 4-5 kuruşluk yeni bir zam talebinde bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu şöyle dedi:

"Biz bunu değerlendirdik ve maliyet analizi yapılmadığı, birim fiyatının mal oluş fiyatının neye denk geldiği tarafımıza bildirilmediği için yeniden değerlendirilmesi adına Elektrik Kurumu’na geri gönderilmesine karar verildi. Hem hükümetimiz, hem devletimiz Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıya sahip olabilmesi adına normalde 45 kuruş maliyeti olan enerjinin, devlet dairelerinde tüketilen kısımla ilgili olarak 58 kuruş fiyat ödeyerek, Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıda olması adına fedakarlık yapmaktadır" dedi.

Bu farkın halktan toplanan vergilerle ödendiğine dikkat çeken Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, "Bir önceki dönemde ‘haksız yere enerji fiyatlarının düşürülmesini engelleyen’ konumda tanımlanan hükümetimiz, bugün ise ‘enerji fiyatlarının artırılmasını engelleyen’ bir anlayışla eleştirilmektedir. Bizim bunu kabul etmemiz, fiyat analizi yapılmadan bunu değerlendirmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

HEM ZAM HEM YENİ İSTİHDAM OLMAZ

Bir taraftan fiyat artışı yapılırken, diğer taraftan kurumda ilave istihdam yapılmasının izah edilir bir yanı olmadığını savunan Yorgancıoğlu "Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin, hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir" ifadelerini kullandı. KIB-TEK'te yapılan istihdamların hükümetin bilgisi ve onayı dışında olduğunu da vurgulayan Yorgancıoğlu şunları ekledi:

"Bizim için sorun olan; bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılmasıdır. Bunun doğru bir yol, izah edilir bir yol olduğunu düşünmüyorum."

GÖREVİMİZ UCUZ ENERJİ SAĞLAMAK

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin görevinin; halkın enerji ihtiyacını sürekli ve mümkün olduğunca ucuz fiyata sağlamak olduğuna işaret ederek, Elektrik Kurumu’nda çalışan insanların haklarını da korumakla beraber esas görevlerinin; halka güvenilir ve ucuz enerji sağlamak olduğuna vurgu yaptı. Yorgancıoğlu "Hükümetimiz bu konudaki anlayışını ve hedeflerini ısrarla sürdürecektir" dedi. Yorgancıoğlu, Lefke Belediyesi’nin, Borç Komitesi onayıyla borçlandığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı gibi Elektrik Kurumu’nun da bu yasal yolla önünün açılması konusunda hükümetin üzerine düşeni yapacağını vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler