1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ICE, doğal gaz ticaret merkezini AB dışına taşıyabilir

ICE, doğal gaz ticaret merkezini AB dışına taşıyabilir

Intercontinental Exchange (ICE), AB'nin zaman tanımadan doğal gaz fiyatına sınır uygulaması halinde Hollanda’daki doğal gaz ticaret merkezini AB dışına taşıyacağı uyarısında bulundu.

ICE, doğal gaz ticaret merkezini AB dışına taşıyabilir

Enerji Günlüğü - Avrupa'da likiditesi en yüksek olan vadeli gaz piyasasına sahip olan Amerikan ICE, AB'nin doğal gaz fiyatına sınır uygulaması halinde gaz işlemlerini başka bir yere taşıyabileceğini açıkladı.

Finans ve emtia piyasalarına ve borsalarına sahip olan ve bunları işleten bir Amerikan şirketi olan Intercontinental Exchange (ICE), Avrupa Birliği'nin doğal gaz fiyatına sınır getirilmesine yönelik bir plan üzerinde anlaşmaya varması halinde kendi doğal gaz ticaret merkezini AB dışına taşımayı değerlendireceği uyarısında bulundu. 

AB'nin "piyasa düzeltme mekanizması" olarak adlandırdığı fiyat sınırı için yazılı açıklama yapan ICE, "Eğer AB üyeleri piyasa düzeltme mekanizmasının müşterilere ve piyasa altyapısına test ve risk yönetimi için zaman tanımadan hemen uygulanmasında anlaşırlar ise, ICE de piyasa operatörü olarak tüm seçenekleri değerlendirir. Bu seçenekler arasında Hollanda'daki piyasanın hala devam edip etmeyeceği de yer alır" dedi. 

AVRUPA’DA LİKİDİTESİ EN YÜKSEK VADELİ GAZ PİYASASI

ICE'nin Hollanda'daki TTF piyasası Avrupa'da likiditesi en yüksek olan vadeli gaz piyasası. 

AB Komisyonu üye ülkelere TTF'de gelecek ay vadeli kontratlarda gaz fiyatının 275 euro/MWh seviyesini iki hafta aşması halinde ve 10 gün süre ile LNG referans fiyatının 58 euro üzerine çıkması halinde piyasa düzeltme mekanizmasının uygulamaya girmesini önermişti.

AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının Pazartesi günü yapacakları toplantıda bu teklif üzerinde anlaşmaları halinde fiyat sınırı 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler