1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: 2050’de net sıfır emisyon için verilen taahhütler yeterli değil

IEA: 2050’de net sıfır emisyon için verilen taahhütler yeterli değil

IEA, 2050'de net sıfır emisyona ulaşmak için hükümetlerin verdikleri taahhütlerin yeterli olmadığını belirterek, gelecek 10 yılda temiz enerji yatırımlarının üç kattan fazla artması gerektiğini açıkladı. 

IEA: 2050’de net sıfır emisyon için verilen taahhütler yeterli değil

Enerji Günlüğü - IEA, 2050'de net sıfır emisyona ulaşmak için hükümetlerin verdikleri taahhütlerin yeterli olmadığını belirterek, gelecek 10 yılda temiz enerji yatırımlarının üç kattan fazla artması gerektiğini açıkladı. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2021 raporunda hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadele için verdikleri taahhütlerin Paris Anlaşması ile belirlenmiş hedeflerin yakalanması için yeterli olmadığını bildirdi. Rapora göre, iklim değişikliğiyle mücadelede emisyonların 2030'a kadar yarıya indirilebilmesi için bu dönemde temiz enerji yatırımlarının en az 3 katına çıkması ve bu yatırımların yüzde 70'inin gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleşmesi gerekiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede bu duruma dikkat çekerek, "İklim değişikliği hedeflerine ulaşılabilmesi, 2050'de emisyonun nette sıfırlanması için temiz enerji projelerine ve altyapıya yatırımın gelecek 10 yılda üç kattan fazla artması gerekiyor. Bu ilave yatırımların yüzde 70'inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmesi lazım. Bu ülkelerde finansman sıkıntılı ve sermaye de gelişmiş ülkelere göre yedi kat daha pahalı” diye konuştu. 

Raporda sıfır emisyon hedeflerinin başarılması durumunda rüzgar türbinleri, güneş panelleri, bataryalar, elektrolizörler gibi alanlarda 2050'ye kadar 1 trilyon dolarlık piyasa oluşturulabileceğine de dikkat çekiliyor.

MEVCUT POLİTİKALAR VE TAAHHÜTLER HEDEFİ KARŞILAMIYOR

Birol yaptığı açıklamada, temiz enerji geçişlerini hızlandırmanın sosyal ve ekonomik faydalarının çok büyük, eylemsizliğin maliyetinin ise çok büyük olduğunu belirterek, bugünün iklim taahhütleriyle 2030'a kadar emisyonlarda sadece yüzde 20 düşüş sağlanacağını kaydetti.

IEA'nın hazırladığı rapora göre, hükümetlerin bugüne kadar uyguladığı mevcut politikaların devamı halinde küresel sıcaklık artışı 2100 yılında sanayi öncesi döneme göre 2,6 dereceyi bulacak.

Hükümetlerin şu ana kadar verdikleri taahhütler tam olarak uygulanır ise küresel sıcaklık 2100'e kadar 2,1 dereceye ulaşacak ve Paris İklim Anlaşmasında öngörülen artışın 1,5 derecede tutulması hedefi yakalanamayacak. Bu senaryoda fosil yakıt talebinin 2025'te pik yapacağı ve küresel karbon emisyonlarının 2050'ye kadar yüzde 40 düşeceği öngörülüyor.

ENERJİ TALEBİ KAYIPLARINI GERİ KAZANACAK

Dünya enerji talebinin 2020'de kaybettiği zeminin tamamını 2021 yılında geri kazanmasını bekleyen IEA, global enerji üretimi ile ilişkili karbon salımının da bu yıl 1,2 trilyon ton artmasının ve 2020'de pandemi ile ilişkili olarak gerçekleşen düşüşün üçte ikisinin geri alınmasınını beklendiğini de vurguladı. 

Küresel petrol talebinin 2050'ye kadar günlük 100 milyon varilin üzerine çıkma yolunda olduğunu belirten IEA, küresel doğal gaz talebinin de 2030'de 2020'ye göre yüzde 15 büyümesini, talebin 2050'ye kadar tepe yapmamasını beklediklerini de ifade etti. Küresel kömür talebinin ise 2025'te tepe yapması ve 2050'ye kadar yüzde 25 düşmesi bekleniyor.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler