1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Emisyon hedefi için fosil yakıt yatırımları derhal durdurulmalı

IEA: Emisyon hedefi için fosil yakıt yatırımları derhal durdurulmalı

IEA'nın 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşılması için petrol, doğal gaz ve kömür yatırımlarının derhal durdurulması ve yenilenebilir enerji yatırımlarınını hızla arttırılması çağrısında bulundu. 

IEA: Emisyon hedefi için fosil yakıt yatırımları derhal durdurulmalı

Enerji Günlüğü - IEA'nın 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşılması için petrol, doğal gaz ve kömür yatırımlarının derhal durdurulması ve yenilenebilir enerji yatırımlarınını hızla arttırılması çağrısında bulundu. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan 400 maddelik "2050'de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası"na göre, küresel ölçekte 2050 yılında 0 emisyon hedefine ulaşılabilmek hala mümkün. Ancak bu hedef için yenilenebilir enerji yatırımlarının hızla artması ve petrol, doğal gaz ve kömür yatırımlarının derhal durdurulması gerekiyor. Ayrıca 2035 yılı itibarıyla fosil yakıtlı araçların satışının da durması gerekiyor. 

RÜZGAR VE GÜNEŞ YATIRIMLARI DÖRT KAT ARTMALI

Yol haritasına göre, 2030'a kadar güneş ve rüzgarda devreye alınacak kapasitenin 2020'nin dört katı seviyesinde olması gerekiyor. Bu da 2030'a kadar güneş enerjisinde yıllık 630 bin MW, rüzgarda ise 390 bin MW kapasitenin devreye alınması gerektiği anlamına geliyor. Küresel enerji sektöründe toplam yatırımların ise 2030'a kadar yaklaşık 5 trilyon dolara çıkması gerekiyor. Enerji verimliliğinde 2030'a kadar yıllık yüzde 4 iyileşme sağlanması da kilit önemde.

“DÖNÜŞÜM ADİL OLMALI”

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, temiz enerji yatırımlarının ayrıca küresel ekonomik büyümeye katkı yapacağını ve istihdam artışı getireceğini vurguladı. Sıfır emisyon bir enerji sistemine dönüşümün ekonomiler için büyük fırsatları da beraberinde getirdiğini kaydeden Birol, bu dönüşümün adil ve tüm insanları kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler