1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Enerji dünyası yeni bir endüstriyel çağın şafağında

IEA: Enerji dünyası yeni bir endüstriyel çağın şafağında

IEA, ülkelerin enerji ve iklim taahhütlerini yerine getirmeleri halinde küresel temiz enerji teknolojileri pazarının 2030’a kadar  üç kattan fazla artarak 650 milyar dolar değerinde olacağını öngördü. 

IEA: Enerji dünyası yeni bir endüstriyel çağın şafağında

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyanın yeni bir endüstriyel çağ olan temiz enerji teknolojisi üretimi çağına girdiğini ve ülkelerin endüstriyel stratejilerinin başarının anahtarı olacağını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı ‘Enerji Teknolojisi Perspektifleri 2023’ raporuna göre enerji dünyası yeni bir endüstriyel çağın şafağında. Temiz enerji teknolojisi üretimi çağı adı verilen bu çağ, fırsatlar kadar riskler de barındırıyor. Bu riskleri ortadan kaldırmak içinse temiz enerji tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve uluslararası işbirliği hayati önemde. 

Analiz, ülkelerin duyurdukları enerji ve iklim taahhütlerini tam olarak yerine getirirlerse, kitlesel olarak üretilen kilit temiz enerji teknolojileri için küresel pazarın 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 650 milyar dolar değerinde olacağını gösteriyor. Bu ise bugünün seviyesinin üç katından fazla.

NET SIFIR EMİSYON YOLUNUN ÜÇTE İKİSİ KATEDİLECEK

Rapora göre, güneş enerjisi, piller, ısı pompaları, hidrojen vb temiz teknoloji üretimine yapılan yatırım hızla artıyor. İçinde bulunduğumuz on yılda bu alanlar, yüz milyarlarca dolar değerinde yeni pazarlar ve milyonlarca iş yaratacak. 

Günümüzde duyurulan projelerin gerçekleştirilmesi halinde net sıfır emisyon hedefine giden yolda temiz teknoloji üretimine yapılacak yatırımın üçte ikisi yapılmış olacak.

Ticaret, şimdiye kadar temiz enerjide kaydedilen ilerlemenin merkezinde yer aldı ve ileriye dönük hızlı ve uygun fiyatlı geçişler için hayati öneme sahip olacak.

FIRSATLAR YANINDA RİSKLER DE VAR

Yeni küresel enerji ekonomisi, yeni fırsatların yanı sıra yeni riskler de getiriyor. Günümüzün temiz enerji tedarik zincirleri, özellikle teknoloji üretimi için coğrafi olarak yoğunlaşmış durumda. Bu yoğunlaşma, herhangi bir tedarik zinciri için bir risk oluşturuyor ve çeşitlendirme ihtiyacını ortaya koyuyor. 

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ HAYATİ ÖNEMDE

Temiz teknoloji üretimi çağı, her ülkenin güçlü yanlarını yansıtan ve daha az rekabetçi olduğu alanlara hitap eden bir endüstriyel strateji geliştirmesi gerektiği anlamına geliyor. Enerji maliyetleri, nitelikli iş gücü, endüstriyel üsler ve benzeri faktörler de önemini koruyacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, çoğu ülke için, temiz teknoloji tedarik zincirlerinin tüm alanlarında rekabet etmenin gerçekçi olmadığını belirterek, uluslararası işbirliğinin hayati önemde olduğunu kaydetti. Birol buna stratejik ortaklıklar ve doğrudan yatırımların dahil olduğunu ve birlikte çalışarak, daha fazlasının yapılabileceğine dikkat çekti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler