1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Küresel enerji talebi yüzde 6 azalacak

IEA: Küresel enerji talebi yüzde 6 azalacak

IEA, yaşanan sağlık ve ekonomik kriz nedeniyle 2020 yılında küresel enerji talebinin yüzde 6 azalarak son 70 yılın en büyük düşüşünü yaşayacağını öngördü.

IEA: Küresel enerji talebi yüzde 6 azalacak

Enerji Günlüğü - IEA, yaşanan sağlık ve ekonomik kriz nedeniyle 2020 yılında küresel enerji talebinin yüzde 6 azalarak son 70 yılın en büyük düşüşünü yaşayacağını öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından bugün yayınlanan 2020 Küresel Enerji Görünümü Raporu, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük şok olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisi ile 2020 yılının tamamında küresel enerji talebinin yüzde 6 azalacağını ortaya koydu. Bu, enerji talebinde son 70 yılda görülen en büyük düşüş olacak. 

Yılın ilk 100 gününden fazla bir zamana ait gerçek verileri içeren IEA raporuna göre, enerji talebinde düşüşün 2008 finansal krizinde yaşanandan 7 kat daha fazla olması bekleniyor. Talep düşüşünden en fazla etkilenen ülkelerin ise gelişmiş ülkeler olacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede ABD’nin enerji talebinin yüzde 9, AB’nin enerji talebinin de yüzde 11 oranında düşmesi bekleniyor. 

FOSİL YAKITLARA TALEP DÜŞÜŞÜ SARSICI

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, tüm enerji dünyası için tarihi bir şok yaşandığını belirterek, yaşanan benzeri görülmemiş sağlık ve ekonomik krizlerin ortasında, neredeyse tüm büyük yakıtlara olan talebin azaldığını, özellikle kömür, petrol ve gaz talebinde daralmanın sarsıcı boyutta olduğunu, yenilenebilir enerji kaynaklarının bu dönemde tek ayakta kalan kaynak olduğunu kaydetti.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI ARTACAK

IEA, 2020 yılında küresel elektrik talebinin 1930 Büyük Buhran sonrası en büyük düşüşünü yaşayarak yüzde 5 oranında düşmesini bekliyor. Buna bağlı olarak yenilenebilir enerji yakaladığı ivmede düşüş yaşasa da gelişimini sürdürerek bu süreçten en az zararla çıkan sektör olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin ilk defa kömürü geçtiği 2019 yılından sonra bu yıl da düşük karbonlu bu kaynaklara yönelimin artacağı öngörülen raporda, bu yıl yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin yüzde 40 düzeyine çıkması bekleniyor. Bu oran kömürden elektrik üretiminin yüzde 6 üzerinde olmasıyla dikkat çekiyor. 

KÖMÜR TALEBİ %8 AZALACAK

Küresel elektrik üretiminde gaz ve kömürün toplam payının, 2020'de yüzde 3 oranında düşerek 2001'den bu yana görülmeyen bir seviyeye gerilemesi bekleniyor. Rapora göre en olumsuz etki petrolün ardından kömürde yaşanacak. Küresel kömür talebinin yüzde 8 oranında, kömür yakıtlı elektrik üretiminin de yüzde 10 oranında azalması öngörülüyor. Küresel gaz talebinin de yüzde 5 oranında azalması bekleniyor.

KARBON SALIMI %8 AZALACAK

Tüm bu trendin, özellikle de petrol ve kömür kullanımının azalması sonucunda küresel emisyonun bu yıl yüzde 8 oranında düşerek 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi öngörülüyor.

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler