1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA petrol arz ve talebinde düşüş bekliyor

IEA petrol arz ve talebinde düşüş bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl dünya petrol talebinin İran savaşı etkisiyle 1.1 milyon varil/gün, arzın da günlük 3.9 milyon varil gerilemesini bekliyor. 

IEA petrol arz ve talebinde düşüş bekliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık raporunda 2026 yılında dünya petrol talebinin İran savaşı etkisiyle 1.1 milyon varil/gün düşmesini bekliyor. Ajansın bir önceki tahmininde küresel talebin 420 bin varil/gün düşmesini bekleniyordu. 

IEA, bu yıl için küresel petrol arzı tahminini ise değiştirmedi. Rapora göre, 2026'da dünya petrol arzı günlük 3.9 milyon varil gerileyerek azalarak 102,4 milyon varil/güne düşecek. Bu yıl için toplam dünya petrol arzının talebe kıyasla 920 bin varil/gün daha düşük olması bekleniyor.

2027’DE ARZ FAZLASI OLACAK

Ajans, 2027 yılı için küresel arzın günlük 8 milyon varillik artışla artarak 110,3 milyon varil/güne yükselmesini bekliyor.  Ticaret akışlarının normalleşmesi, düşük petrol fiyatları ve iyileşen ekonomik görünümün toparlanmaya katkıda bulunmasıyla 2 milyon varillik talep artışı öngörüyor. Bu durum 5 milyon varil üzerinde "önemli bir fazlalık" bırakacak.

STOKLAR HIZLI TÜKETİLDİ

Ajans İran savaşının başlamasından bu yana geçen üç ayda stokların çekilme hızının 3.8 milyon varil/gün olduğuna ve bu rakamın 4.6 milyon varil/güne çıkabileceğine de dikkat çekti.