1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA’dan hükümetlere etkin ekonomik canlandırma paketi tüyoları

IEA’dan hükümetlere etkin ekonomik canlandırma paketi tüyoları

IEA Başkanı Fatih Birol, Covid-19 pandemisi nedeniyle hükümetlerin ekonomilerini canlandırmak için oluşturacakları paketler için 2008 krizinden çıkarılması gereken 5 temel ders olduğunu belirtti.

IEA’dan hükümetlere etkin ekonomik canlandırma paketi tüyoları

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, Covid-19 pandemisi nedeniyle hükümetlerin ekonomilerini canlandırmak için oluşturacakları paketler için 2008 krizinden çıkarılması gereken 5 temel ders olduğunu belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Dönmez, Covid-19 pandemisi nedeniyle hükümetlerin ekonomilerini canlandırmak için teşvik paketleri üzerinde çalıştıklarını ve bir kuşakta bir kez olması muhtemel olan bu muazzam harcama programlarının gelecek yıllarda ülkelerin altyapısını şekillendireceğini belirtti. Bu defa ekonomik krizin çok daha şiddetli olduğunu ve karbonsuzlaştırmanın daha da acil olduğunu belirten Birol, acil sağlık krizi atlatıldıktan sonra, enerji dünyasının karşı karşıya kaldığı en önemli görevin, maksimum ekonomik etki sağlayan, çok sayıda iş yaratan ve daha temiz ve daha dayanıklı enerji sistemleri ile sonuçlanan bir iyileşme planlamak olduğunu ifade etti. Büyük Buhran sonrası en büyük ekonomik çöküşün yaşandığına dikkat çeken Birol, 2008 mali krizinin bugün bu görevi yerine getirmenin en önemli ayağı olan canlandırma paketlerini nasıl tasarlamak gerektiği hakkında öğrettiği beş dersin hükümetlere yardımcı olabileceğini kaydetti.

Birol, bu 5 temel dersi şöyle sıraladı:

Büyük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları yapmak. Bu alanda mevcut yasal ve kurumsal bir yapıya sahip olan politikaları yeniden ölçeklendirmek en kolay yöntem. Ayrıca enerji endüstrisinin kilit kısımlarındaki finansal zayıflıkların giderilmesi için de eyleme geçilmeli.

Zamana uygun teknolojileri geliştirmek. Rüzgar ve güneş enerjisinde 2008-2009’da başlayarak kaydedilen teknolojik gelişmelerin sürdürülmesi yanında, temiz enerji gelişimi için bugün kritik önemde olan iki önemli yeni alanda - lityum-iyon piller ve hidrojen elektrolizörleri - geliştirilmesi.

Büyük, oldukça karmaşık projelere karşı dikkatli olmak. Örneğin, karbon yakalama, kullanma ve depolama desteğinin, CO2 taşınması için gerekli altyapıya ve faaliyetleri ve emisyonları mevcut krizden etkilenmeyen petrokimya endüstrisi gibi yüksek yoğunluklu kaynaklara odaklanması gerekmekte. Yine politika yapıcıların, konutlarda ve belediyelerin enerji verimliliği projeleri gibi uygulanması nispeten basit ancak finansmana erişimin kısıtlandığı projelere odaklanması ilerlemenin diğer bir yolu.

Sanayi politikalarının devletlerin güçlü yönlerine uyması. 

Daha büyük resmi değerlendirmek. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler