1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. IFC’den Kürüm Holding’e Arnavutluk’taki 4 HES için Kredi

IFC’den Kürüm Holding’e Arnavutluk’taki 4 HES için Kredi

Enerji Günlüğü — IFC, Kürüm International’a Arnavutluk'ta Özelleştirmesini Kazandığı 4 Hidroelektrik Santral İçin Kullanması için 106 milyon Euro’luk...

IFC’den Kürüm Holding’e Arnavutluk’taki 4 HES için Kredi

Enerji Günlüğü — IFC, Kürüm International’a Arnavutluk'ta Özelleştirmesini Kazandığı 4 Hidroelektrik Santral İçin Kullanması için 106 milyon Euro’luk uzun vadeli kredi sağladı.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, Türk demir-çelik üreticisi Kürüm Holding’in Arnavutluk'taki faaliyetlerini yürüten şirketi Kürüm International’a 106 milyon Euro’luk uzun vadeli kredi sağladı.

106 Milyon Euro’luk Kredi Kürüm Holding’in Arnavutluk'ta Özelleştirmesini Kazandığı 4 Hidroelektrik Santral İçin Kullandırılacak.

33 milyon Euro’luk kısmı IFC tarafından sağlanan 8 yıl vadeli kredi paketinin, 73 milyon Euro’luk kısmı IFC’nin liderliğinde ticari banka ve kalkınma kuruluşlarından sendikasyon ve paralel kredileri ile temin edildi. Sendikasyon kredi tutarının 27 milyon Euro’luk kısmı Hollandalı FMO, 14 milyon Euro’luk kısmı Odeabank tarafından sağlanırken; 18 milyon Euro’luk kısmı Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), 7 milyon Euro’luk kısmı Arnavutluk’taki Banka Kombetare Tregtare (BKT), diğer 7 milyon Euro’luk kısmı ise Raiffeisen Bank Arnavutluk tarafından paralel kredi olarak temin edildi.

FİNANSMAN PAKETİ ARNAVUTLUK’TA 4 HES İÇİN KULLANILACAK

IFC’nin oluşturduğu finansman paketi Kürüm International’ın Arnavutluk’ta özelleştirmesini kazandığı dört hidroelektrik santralin satın alım finansmanı ve rehabilitasyonu için kullanılacak. Bu santrallerde üretilecek olan enerji ile Kürüm’ün kendi faaliyetlerindeki enerji ihtiyacını karşılaması ve böylece sürdürelebilir ve düşük maliyetli elektriğe erişim sağlaması hedefleniyor. Söz konusu tesis Arnavutluk’un en büyük entegre demir-çelik fabrikası olma özelliğini taşıyor. Projenin şirketin elektrik harcamalarını azaltarak pazardaki rekabet gücünü artırması, ayrıca Arnavutluk enerji sektörüne yeni yatırımcıların girişini teşvik etmesi ve özel sektörün güvenilir enerji kaynaklarına erişimini güçlendirmesi bekleniyor.

KÜRÜM GRUBU’NUN REKABET GÜCÜ ARTACAK

Kürüm Grubu’nun Arnavutluk’taki yeni projesini desteklemelerinden ötürü IFC’ye ve finansmana katılan ticari banka ve kalkınma kuruluşlarına teşekkür eden Kürüm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşmet Bedii Kürüm, “Mevcut imalat süreçlerimize kendi enerji üretimimizi de eklediğimizde Arnavutluk ve diğer Balkan ülkelerindeki rekabet gücümüzün artacağına inanıyoruz.” dedi.

KALKINMA KURULUŞLARI VE TİCARİ BANKALAR ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNE DE İYİ BİR ÖRNEK

IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi ve Hizmetler Direktörü Guy Ellena ise şunları söyledi: “Bu proje ile IFC, Arnavutluk enerji sektörüne ve ülke ekonomisinin bölgeyle entegre olmasına yardımcı olurken, aynı zamanda bir Türk şirketinin yurtdışındaki yatırımlarını da desteklemektedir. Bu anlaşma kalkınma kuruluşları ve ticari bankalar arasındaki işbirliğine de iyi bir örnek teşkil etmektedir.”

IFC, YAKLAŞIK 50 YILDIR TÜRKİYE'DE ÖZEL SEKTÖRÜN KALKINMASINA DESTEK OLUYOR

IFC, yaklaşık 50 yıldır Türkiye'de özel sektörün kalkınmasına destek olmaktadır ve 2013 mali yılında Türkiye’de 20 proje için 985 milyon Amerikan Doları yatırım yapmıştır. Yatırım yapılan öncelikli alanlar arasında mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler; yenilenebilir enerji, enerji güvenliği, enerji verimliliği ve temiz üretim; eğitim; altyapı; ticaret finansmanı; ve yurtdışında yatırım yapan Türk şirketlerinin desteklenmesi bulunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler