1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliğinden en çok etkilenen toplumlar desteklenecek

İklim değişikliğinden en çok etkilenen toplumlar desteklenecek

COP27, iklim tazminatı konusunu gündeme getiren ilk taraflar toplantısı oldu ve kırılgan ülkeleri desteklemek için bir Kayıp ve Zarar Fonu üzerinde anlaşmaya vararak bir dönüm noktası sağladı.

İklim değişikliğinden en çok etkilenen toplumlar desteklenecek

Enerji Günlüğü - COP27’de iklim değişikliğinden en çok etkilenen toplumları desteklemek üzere bir kayıp ve zarar fonu oluşturuldu. 

Hassas durumdaki ülkelerin 1992 Rio Yeryüzü Zirvesi'nden bu yana talep ettikleri ve 2013'te Varşova'da düzenlenen COP19'dan bu yana resmi müzakerelerin bir parçası olan Kayıp ve Zarar Fonu konusunda COP27’de bir anlaşmaya varıldı. Böylece en kırılgan durumdaki ülkeler için önemli bir ilerleme kaydedildi. Ülkeler ayrıca bu fonun nasıl finanse edileceğine ilişkin süreç üzerinde de anlaşmaya vardılar. 

“FON BİR CAN SİMİDİ OLACAK”

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Başkanı Ani Dasgupta, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Zengin uluslar, tarihi bir atılımla, yıkıcı iklim hasarlarından etkilenen savunmasız ülkelere yardım etmek üzere bir fon oluşturmayı nihayet kabul etti. Bu kayıp ve zarar fonu, evleri yıkılan yoksul aileler, tarlaları harap olan çiftçiler ve atalarından kalma evlerinden ayrılmak zorunda kalan adalılar için bir can simidi olacaktır. COP27'den çıkan bu olumlu sonuç, kırılgan ülkelerle güvenin yeniden inşa edilmesi yönünde önemli bir adımdır. Ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere çok ihtiyaç duyulan teknik yardımı sağlayacak olan Santiago Kayıp ve Zarar Ağını faaliyete geçirmeyi kabul etmeleri de cesaret vericidir. Önümüzdeki yıl, Geçiş Komitesi bu yeni fon için güçlü ilkeler belirlemeli ve savunmasız ülkelerin acil ihtiyaç ve endişelerini gidermek için hızla çalışmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler