1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Afrika'nın ilk entegre yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Afrika'nın ilk entegre yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Mısır, Afrika'nın ilk entegre yeşil hidrojen tesisine ev sahipliği yapacak. Norveçli Scatec’in de yer aldığı konsorsiyum tarafından hayata geçirilecek 100 MW kapasiteli tesiste güneş ve rüzgar elektriği kullanılacak.

Afrika'nın ilk entegre yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Mısır ve Norveç işbirliğiyle Mısır'ın Kızıldeniz'deki Ain Sokhna bölgesinde 100 MW üretim kapasitesine sahip büyük bir yeşil hidrojen santrali kurulacak.

COP27 kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre’ın katılımıyla düzenlenen bir törenle Mısır’da kurulması planlanan yeşil hidrojen tesisinin lansmanı gerçekleştirildi. Liderler, Süveyş Körfezi'nin Batı kıyısında yer alan El-Ayn es-Sahne bölgesinde kurulacak olan 100 megavat kapasiteli yeşil hidrojen üretim tesisi kurulması projesinin ilk aşamasını başlattıklarını duyurdular. 

TESİS ELEKTRİĞİNİ RÜZGAR VE GÜNEŞTEN ALACAK

Afrika'daki ilk entegre yeşil hidrojen tesisi olan tesis tamamen geliştirildiğinde 100 MW kapasiteye ulaşacak. Tesis, 260 MW güneş ve rüzgar elektriği ile beslenecek. 

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Fertiglobe, Mısırlı Orascom, Norveçli Scatec ve Mısır Varlık Fonu tarafından oluşan Konsorsiyum, tam ölçekli tesis için mühendislik ve teknoloji seçimlerini sonuçlandırma sürecinde bulunuyor. Konsorsiyum, 2023 yılında tesisle ilgili Nihai Yatırım Kararına ulaşmayı hedefliyor. Şu anda projenin ilk aşaması için elektrolizör test ediliyor.

Tesis, Fertiglobe'un mevcut amonyak tesislerinde yılda 90.000 tona kadar yeşil amonyak üretimi için hammadde olarak yaklaşık 15.000 tona kadar yeşil hidrojen sağlayacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler