1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim felaketleri 2021'de milyarlarca dolara mal oldu

İklim felaketleri 2021'de milyarlarca dolara mal oldu

Bu yıl gerçekleşen iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının sadece on tanesi 1,5 milyar doları aşkın maliyet yarattı.

İklim felaketleri 2021'de milyarlarca dolara mal oldu

Enerji Günlüğü - Bu yıl gerçekleşen iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının sadece on tanesi 1,5 milyar doları aşkın maliyet yarattı.

Christian Aid tarafından yayınlanan ‘2021’in Maliyeti: iklim değişikliğinden kaynaklanan çöküş yılı’(Counting the cost 2021: a year of climate) isimli yeni analiz, 2021 yılı içerisinde milyarlarca dolara mal olan iklim felaketlerini ortaya koyuyor. Bu yıl gerçekleşen iklim değişikliğiyle ilişkili ve her biri 1,5 milyar doları aşkın hasara neden olan 10 aşırı hava olayını ele alan Analize göre, bu on felaket 1,5 milyar doları aşkın maliyet yarattı. Belirlenen bu maliyet, sigorta kapsamındaki finansal kayıplardan yapılan varsayımlara dayanıyor. Başka bir deyişle, gerçekleşen finansal maliyetin bu rakamdan yüksek olması olası görünüyor. 

2021 yılında yaşanan 10 büyük aşırı hava olayı şu şekilde listelendi:

iklim-felaketi-10-olay.jpg

ZENGİN ÜLKELER İKLİM FELAKETLERİNDEN ETKİLENDİ

Bu felaketler arasında, Ağustos ayında ABD'de 95 kişinin hayatını kaybettiği 65 milyar dolarlık maliyet yaratan Ida Kasırgası yer alıyor. Temmuz ayında Avrupa'da 240 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde ise 43 milyar dolarlık hasar oluştu. Çin’in Henan Eyaleti’ndeki sel felaketi ise 320 kişinin yaşamını yitirmesine, bir milyonu aşkın kişinin göç etmesine ve 17,5 milyar dolarlık yıkıma yol açtı.

10 İKLİM FELAKETİNİN 4’Ü ASYA’DA

En yüksek maliyetli on aşırı hava olayından dördünün gerçekleştiği Asya'da sel ve tayfunların toplam maliyeti 24 milyar doları buldu. Ancak aşırı hava koşullarının etkisi tüm dünyada hissedildi. 

Mart ayında Avustralya, 18.000 kişinin yer değiştirmesine ve 2,1 milyar dolarlık hasara yol açan sel felaketlerine maruz kaldı.  Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletinde gerçekleşen sel felaketinde ise 7,5 milyar dolarlık hasar yaşandı ve 15.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

FELAKETLERİN ÇOĞU YOKSUL ÜLKELERDE YAŞANDI

Rapor, daha zengin ülkelerin daha yüksek mülk değerlerine sahip olmaları ve sigortalamayı karşılayabilmeleri nedeniyle daha yüksek çıkan finansal maliyete odaklanıyor. Buna karşın, 2021 yılında gerçekleşen en yıkıcı aşırı hava olaylarının birçoğunun, iklim değişikliğine katkısı oldukça sınırlı olan yoksul ülkelerde yaşandığı görülüyor.

COP26 SONUÇLARI YETERLİ DEĞİL

Christian Aid'in iklim politikaları lideri ve raporun yazarı Dr. Kat Kramer, “İklim değişikliğinin bu yılki maliyeti, dudak uçuklatan mali kayıpların yanı sıra dünyanın dört bir yanında birçok insanın hayatını kaybetmesi ve göç etmek zorunda kalması açısından oldukça yüksek oldu. Dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarında yaşanan fırtına ve sel gibi aşırı hava olaylarının yanı sıra, en yoksul ülkelerin birçoğunda yaşanan kuraklık ve sıcak hava dalgaları, iklim krizinin 2021 yılı maliyetinin yüksek olmasıyla sonuçlandı.  26. Taraflar Toplantısı’nda kaydedilen ilerleme olumlu olarak değerlendirilse de dünya genelinde insanların güvenli ve refah içerisinde yaşaması için yeterli değil,” diyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler