1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İklim için yoksul ülkelere yılda 100 milyar dolar fon

İklim için yoksul ülkelere yılda 100 milyar dolar fon

COP28’de 100 ülke, yenilenebilir enerji kullanımını 2030 itibarıyla üç katına çıkarmayı taahhüt ettiler. Ülkeler nükleer enerjiyi de 3 katına çıkarmak için de deklarasyon imzaladılar.

İklim için yoksul ülkelere yılda 100 milyar dolar fon

Enerji Günlüğü - COP28 müzakerecileri, iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan durumdaki ülkelerin kayıp ve zararlarının tazmini için Kayıp Zarar Fonu’nun kurulmasında anlaştı. Fonun taban çizgisi 2030 itibarıyla yıllık en az 100 milyar dolar olarak belirlendi. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenen COP28’de iklim krizinden en çok etkilenen dezavantajlı ülkeler için kayıp-hasar fonunda anlaşma sağlandı. Ülkeler, daha yoksul ülkelerin iklim çöküşünün etkileriyle baş etmelerine yardımcı olmak amacıyla kayıp ve hasar fonunu faaliyete geçirecek. Fonun 2030 yılına kadar yılda en az 100 milyar dolar olması konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca fona yapılan ödemeler gönüllü olacak ve gelişmiş ülkeler katkıda bulunmaya "davet edilecek." Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, iklim değişikliğinden kaynaklanan kayıp ve hasarların maliyeti 2022’de yaklaşık 1,5 trilyon dolar olarak hesaplanmıştı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİ

100 ülke, yenilenebilir enerji kullanımını 2030 itibarıyla üç katına çıkarmayı taahhüt etti. Ayrıca Aramco'nun da aralarında bulunduğu 50 petrol ve doğalgaz şirketi de 2050 itibarıyla iklim değişikliğine neden olan gazların ek üretimini durdurma vaadinde bulundu. 

7 ÜLKEDEN KÖMÜRDEN ÇIKIŞ TAAHHÜDÜ

Aralarında ABD, Çekya, Dominik Cumhuriyeti ve Norveç'in de bulunduğu yedi ülke, "Kömür Sonrası Temiz Enerji İttifakı”na katılarak yeni kömürlü termik santral yapmama, mevcut kömür santrallerini aşamalı olarak kapatma ve kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırma taahhüdünde bulundu. 

Dünyanın en büyük üçüncü kömür ülkesi olan ABD, elektrik sektörünü 2035’e kadar karbonsuzlaştırmayı hedeflerken, Çekya 2033 ve Kosova 2050’de elektrik sektörünü karbonsuzlaştırmayı planlıyor. 

NÜKLEER ENERJİ ÜÇ KATINA ÇIKARILACAK

Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde ülkeler, 2050'de net sıfır emisyon hedefine ulaşılması ve küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için nükleer enerjinin kilit rol oynadığına işaret edilen "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu"nu imzaladı.

GIDA VE TARIMA ÖNCELİK VERİLECEK

130'dan fazla başbakan ve devlet başkanı ulusal iklim planlarında gıda ve tarıma öncelik vermeyi kabul etti. Tarım sektöründeki 150’den fazla kuruluşun gıda sistemlerinin dönüştürülmesi çağrısı üzerine oluşturulan Sürdürülebilir Tarım, Dayanıklı Gıda Sistemleri ve İklim Eylemine ilişkin Deklarasyon, gıda sistemlerini uyarlama ve “dönüştürme” konusundaki ilk taahhüt olma özelliği taşıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler