1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim kriziyle büyüyen çocuklar farklı gelecek kaygısı taşıyor

İklim kriziyle büyüyen çocuklar farklı gelecek kaygısı taşıyor

Sürdürülebilir çevre ve iklim sorunlarına ilişkin yayın yapan EKOIQ platformu, yeni sayısında Z Kuşağı’nı mercek altına aldı. 

İklim kriziyle büyüyen çocuklar farklı gelecek kaygısı taşıyor

Enerji Günlüğü - Sürdürülebilir çevre ve iklim sorunlarına ilişkin yayın yapan EKOIQ platformu, yeni sayısında Z Kuşağı’nı mercek altına aldı. 

EKOIQ’nun “Z Raporu: Kendisinin Bugünü Olmak İsteyen Gençlik” başlığıyla yayınladığı dosyada, Z Kuşağı’nın iklim ve çevre sorunlarına bakışı; geleceğe yönelik kaygıları ve bu kaygılar içinde iklim ve çevre endişelerinin payı; beklentileri ve ihtiyaçları tartışıldı.  

BAŞKA BİR GEZEGENE DOĞAN ÇOCUKLAR

EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru, gündelik yaşam kültürünün ve tüketim kalıplarının sürdürülebilir olmadığının artık açık bir gerçek haline geldiğini; herkesin konfor alanlarından çıkarak değişime katılması gerektiğini ve yeni kuşakların dünyaya başka çerçevelerden baktığını söylüyor, “Biraz da mecburen farklı çerçeveden bakıyorlar. Bizler Z Kuşağı ile aynı gezegenin insanları değiliz. Endüstri devriminden bu yana yaktığımız fosil yakıtlar ve doğaya müdahalemiz sonuçlarını en net biçimde bu süreçte gösterdi. Son birkaç onyılda gezegen, iklim krizinin tüm belirtileriyle karşı karşıya kalıverdi. Artık daha sıcak bir gezegende yaşıyoruz. İklim normalleri altüst olmuş durumda. Biz, çocukluğumuzda iklimlerin standart bir dizilişle başlayıp bittiğini bilirdik. Ne yazık ki bugünün gençleri, iklim döngüsünü tecrübe edemediler. Olağanüstü hava olayları onlar için olağanüstü değil. Bu açıdan öngörülebilir bir dünyada yaşamadılar. Bu geleceksizlik hissinin nasıl bir şey olduğunu anlamak zor. Bunu sadece tahmin edebiliriz. Z Raporu, gençleri anlama çabasının bir ürünü olarak ortaya çıktı”.

“Z KUŞAĞINA HERKES KULAK VERMELİ”

Yeni neslin gelecekte her alanda ve iklim politikalarında da belirleyici olacağını anlatan Barış Doğru, iklim krizinden çıkışta krizin en büyük mağdurlarından Z kuşağının önemli bir rol oynayacağını kaydetti ve sözlerini şöyle tamamladı, “Dijital dünyaya doğmuş bu yeni iklim kuşağını tanımak, tüm bu sorunların üstesinden gelebilmeleri için kendi dünyalarını kurmalarına izin vermek ve onlara bu zorlu yolculukta eşlik etmekten başka ne yapabiliriz? Herkesin onlara kulak vermesi gerekiyor. Hazırladığımız dosya da buna işaret eden bir sonuç ortaya koydu. Bu dosyayla tartışmayı ve dönüşümü genişletmeye çalıştık”. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler