1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İmamoğlu: İstanbul’da yenilenebilir enerjinin payını yüzde 18’e çıkaracağız

İmamoğlu: İstanbul’da yenilenebilir enerjinin payını yüzde 18’e çıkaracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve geldiklerinde binde üç olan İstabul’un elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerjinin payını görevlerinin sonu olan 2024 yılında %18’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İmamoğlu: İstanbul’da yenilenebilir enerjinin payını yüzde 18’e çıkaracağız

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve geldiklerinde binde üç olan İstabul’un elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerjinin payını görevlerinin sonu olan 2024 yılında %18’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü EUROSOLAR Türkiye’nin her yıl düzenlediği IRENEC Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansları’nın onuncusunun açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstabul Büyükşehir Belediyesi olarak yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanımı yolunda ilerlemeyi çok öncelikli olarak hedefliyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren elektrik tüketimimizdeki yenilenebilir enerji payının binde üçten, 2024’te yani görevimizin sonunda yüzde 18’e çıkartmayı yatırımlarımızla hedeflemekteyiz. Bu anlamda yatırımlarımız sürmekte, yeni yatırımlarımız için de hızlı bir şekilde hem finansmanı hem de tasarımı konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmaya devam etmekteyiz” dedi.

İSTANBUL’UN YÜZDE YÜZ YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİNİ İMZA ALTINA ALMAK İSTİYORUZ

İmamoğlu ayrıca kısa bir zaman diliminde İstanbul adına yüzde yüz yenilenebilir enerji hedefinin hangi yılda hedeflediklerini bütün dünyaya anons etmek istediklerini de belirtti. “Bu deklerasyonu 16 milyon insan adına imza atarak bu hedeften bizden sonra göreve gelen insanların da şaşmadan bu yolda yürümelerini sağlamak istiyoruz. Bu hem İstanbul’a sorumluluğumuz, hem ülkemize sorumluluğumuz, aynı zamanda da bütün dünyaya, insanlığa karşı sorumluluğumuz” ifadesini kullandı. 

COVİD-19 İLE İSTANBUL’UN HAVA KİRLİLİĞİ %30-40 AZALDI

İnsanın doğanın bir parçası olduğunu, bununla beraber sorumluluğunun da en üst seviyede olduğunu belirten İmamoğlu, Covid-19 sürecinin doğa-insan ilişkisinin bütün insanlar, ülke ve şehir yönetimleri tarafından bir kez daha gözden geçirilmek zorunda olduğunu gösterdiğini kaydetti. Sanayileşmenin fosil yakıtlarından beslenen bir enerji sürecini önümüze getirdiğini ifade eden İmamoğlu, bunun doğal yaşamın tahrip edilmesine bir ortam yarattığını ve insan yaşamını tehdit etmekte olduğunu kaydetti.

İmamoğlu, bununla birlikte Covid-19 sürecinin bazı olumlu etkilerinin görüldüğünü de belirterek, “İstanbul’da yaptığımız ölçümlerde bu süreçte hava kirliliğinin yüzde 30—40 civarında azalması sözkonusu oldu. Ve İstanbul’un manzarası, boğazı, denizi, doğası görüntü olarak bile değişmeye başladı. Bu sadece bir bilimsel gözlem değil gözle görülebilir bir değişimi bile yaşadık. Normalleşme sürecinin başladığı bugünlerde tam da kalıcı çözümün aslında yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğu bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Gelecekteki altyapının oluşturulması ve yenilenebilir enerjinin ölçeklendirilmesine yönelik enerji çözümleri, güvenli ve gerçekten vizyon sahibi bir stratejik yatırım seçeneği oluşturduğunun farkındayız. Ve şehrimizi de bu anlamda bu sürece hazırlamakta kararlıyız. Bir başka boyutunu da söylemek isterim. Yenilenebilir enerji dünyayı ilgilendiren enerji, hava kirliliği, yenilenebilir enerji gibi süreçler aslında tek başına bir ülkenin yada şehrin kendi başına aldığı kararlarla hareket serbestliğinin ötesinde bir dünya yaşam bütünlüğü meselesidir ve biz sürece gerçekten bu gözle bakıyoruz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler