1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. İncirliova Belediyesi’nden jeotermal yatırımcısına çevre çağrısı

İncirliova Belediyesi’nden jeotermal yatırımcısına çevre çağrısı

Enerji Günlüğü - Aydın ili İncirliova ilçe Belediye Başkanı Gürşat Kale, incir ve jeotermal diyarı bölgelerinde yatırım yapan şirketleri jeotermal...

İncirliova Belediyesi’nden jeotermal yatırımcısına çevre çağrısı

Enerji Günlüğü - Aydın ili İncirliova ilçe Belediye Başkanı Gürşat Kale, incir ve jeotermal diyarı bölgelerinde yatırım yapan şirketleri jeotermal santrallerin çevre etkileri konusunda halkı daha ciddi ve sistematik bilgilendirmeleri çağrısında bulundu.

İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale Ankara’da gerçekleştirilen GeoThermal Turkey kapsamında yaptığı değerlendirmede bölgenin zengin jeotermal kaynaklarına ve tarım potansiyeline dikkat çekerek, ‘İncire rağmen jeotermal’ yaklaşımında olmadıklarını kaydetti. Kale, “Çevre konusunda yaratılan katma değere müteşekkiriz ama Aydın da çevre konusunda çok ciddi bir hassasiyet oluştu. Santralden çıkan buharın neyi nasıl etkileyeceği hususundaki bilgilendirmelere çok ciddi ihtiyacımız var. Yatırımcı şirketlerin bu konularda halka daha iyi periyodik bilgilendirme yapmalarına ihtiyaç var. Santral alanlarındaki kokuyu tanımlamak gerçekten çok zor. Bu konuda çok ciddi bir hassasiyet var. İş güvenliği ve halk sağlığı konularında çok iyi tanıtımlar yapmamız gerekiyor. Böylece insanlarımız bunların ne derece zararlı olduğunu öğrenebilirler.” İfadesini kullandı.

8000 KONUTUN JEOTERMALLE ISITILMASI HEDEFİMİZ

Jeotermal enerjinin sadece elektrik üretimi için değil, aynı zamanda bölgedeki zengin tarım uygulamalarında da kullanılabilecek şekilde çok işlevli kullanımını hedeflediklerini kaydeden Kale şunları ifade etti:

“Biz sosyal anlamda insanların ihtiyaclarını karşılamak için bu konuyla ilgilendik. Bunu yaparken sadece çok dar bir alanın değil de tarımla birlikte düşündük. Bizim memleketimiz, Gediz ve Menderes gravürü olarak en verimli topraklar. Bizde incir ve dünyanın kurutmalık olarak ifade edilen ‘Sarı Lop’un tek yetiştirilme merkezi. Bu nedenle Aydın’ın jeotermalle birlikte yaşamasını arzu ediyoruz. İncire rağmen jeotermal değil, bir arada dostça bir çalışma arzu ediyoruz. Jeotermal enerji sadece bir enerji kaynağı olarak değil bizim topyekün ilerlememizi sağlayacak bir kaynak olabilir mi diye düşündük ve bu konu adım adım gelişiyor. Bunun yanında ilçemizde yapılacak kentsel dönüşüm çerçevesinde başlangıçta ısıtma ve soğutmayı bir arada tasarlamayı düşünüyoruz. Jeotermalde seracılığın yanında 8000 konutun ısıtılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasından sonra yavaş yavaş sağlık turizmine yönelmeyi düşünüyoruz.”

 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler