1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İngiltere Haziran’da Rus yakıtı satın almadı

İngiltere Haziran’da Rus yakıtı satın almadı

İngiltere, Haziran ayında Rusya’dan akaryakıt alımını tamamen sonlandırdı. Böylece Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya’dan petrol alımını sonlandırma hedefine erken ulaştı.

İngiltere Haziran’da Rus yakıtı satın almadı

Enerji Günlüğü - Birleşik Krallık, ithalat verilerinin tutulmaya başladığı tarihten bu yana ilk kez Rusya’dan hiç petrol ürünü ithalatı yapmadı.

İngiltere, Ukrayna işgali öncesinde en büyük petrol tedarikçisi olan Rusya’dan petrol ithalatını sıfırladı. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, 2022 yılı Haziran ayında Rusya’dan petrol ithalatı yapılmadı. Ukrayna işgali öncesi 12 ayda İngiltere, Rusya'dan ortalama 499 milyon sterlin değerinde yakıt ithal etmişt, ancak bu rakam Haziran ayında sıfıra düştü. Böylece verilerin tutulmaya başlandığı 1997’den beri bir ilk yaşandı.

İngiltere’nin Haziran 2022’de ham petrol, kömür ve gaz ithalatı için farklı alternatiflere yöneldiğini belirten ONS, Suudi Arabistan’dan, Hollanda’dan, Kuveyt’ten ve Belçika’dan petrol ithalatının artmasının Rusya’daki kaybın bir kısmını telafi ettiğini kaydetti.

ONS verileri, Birleşik Krallık hükümetinin 2022 yılı sonuna kadar Rus petrol ithalatını aşamalı olarak durdurma ve ardından mümkün olan en kısa sürede sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını sona erdirme hedefine Haziran ayına kadar ulaştığını gösteriyor.

Birleşik Krallık’ın Rusya’dan yaptığı toplam ithalat da Haziran ayında yıllık bazda %97 ile rekor seviyede düştü ve sadece 33 milyon sterlin düzeyinde gerçekleşti.

EN BÜYÜK DOĞAL GAZ TESİSİ YENİDEN İŞLETİLECEK

Öte yandan Rusya’dan doğal gaz alımının da tamamen sonlandırılmasına yardımcı olacak önemli bir adım daha atılıyor. The Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiltere'nin en büyük doğal gaz depolama tesisi yeniden faaliyete geçirilecek. İngiltere merkezli enerji şirketi Centrica yaptığı açıklamada, Rough depolama tesisine Eylül ayının ilk haftasında yeniden gaz pompalamaya hazır olacağını belirtti. 

Gazete, Rough'un yeniden açılması için Centrica ile Kuzey Denizi Otoritesi (NSTA) arasında hükümetin sağlayacağı destek konusunda bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu da vurguladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler