1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 40 azaldı

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 40 azaldı

Rusya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) doğalgaz ihracatı Temmuz ayı ortasında günde 1,2 milyar fit küp ile yaklaşık 40 yılın en düşük seviyesine düştü.

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 40 azaldı

Enerji Günlüğü - Rusya'nın boru hattı yoluyla Avrupa Birliği'ne (AB) ve İngiltere'ye doğalgaz ihracatı bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azaldı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEARefinitiv Eikon verilerine dayandırdığı açıklamasına göre, Rusya'nın boru hattı yoluyla Avrupa Birliği'ne (AB) ve İngiltere'ye doğalgaz ihracatı 2022 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azaldı. Rusya’nın gaz ihracatı 2017 ve 2021 arası döneme göre de yaklaşık %50 oranında azaldı. 

Ajans, ülkenin ihracatının Temmuz ayı ortasında günde 1,2 milyar fit küp ile yaklaşık 40 yılın en düşük seviyesine düştüğünü belirtti.

Eurostat verilerine göre Rusya, 2016-2020 yılları arasında Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının üçte birini boru hatları yoluyla karşıladı. Rusya, 2021 yılı ortalarında Avrupa'ya spot piyasa satışlarını sonlandırdı ve doğalgaz ihracatını yalnızca uzun vadeli kontratlarla sınırlandırdı. Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya kapasitenin yüzde 20'si civarında, Ukrayna üzerinde de kapasitenin yarısı kadar gaz gönderiyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler