1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İngiltere yeni nükleer santral için EDF ile görüşüyor

İngiltere yeni nükleer santral için EDF ile görüşüyor

İngiltere elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılayacak Sizewell C Nükleer Enerji Santrali için Fransız EDF ile görüşmelere başladı.

İngiltere yeni nükleer santral için EDF ile görüşüyor

Enerji Günlüğü - İngiltere elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılayacak Sizewell C Nükleer Enerji Santrali için Fransız EDF ile görüşmelere başladı.

İngiliz hükümeti, Suffolk bölgesinde 20 milyar sterlin yatırımla yeni bir nükleer santral yapılması için Fransız enerji şirketi EDF ile görüşmelere başladı. 

BBC Türkçe'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Santralin ülkedeki enerji ihtiyacının yüzde 7'sine denk gelen 3,2 milyar gigawatt elektrik üretmesi planlanıyor. Bu gerçekleşirse Sizewell C, en fazla elektrik üreten nükleer santral olacak. 

PROJE MALİYETİ ELEŞTİRİLİYOR

Öte yandan projenin maliyetine ilişkin bazı eleştiriler yapılıyor. Maliyetin "saçma bir şekilde pahalı" olduğu kaydediliyor. Hükümet, projenin maliyetinin faydasına kıyaslanacağını ve bunlar için çeşitli onaylar alınması gerekeceğini belirtiyor. 

Toplam 3,200 MW kapasiteli iki reaktörlü santral projesinde EDF yüzde 80, Çinli China General Nuclear Power Group yüzde 20 hisseye sahip. Bununla birlikte Çinli şirketin İngiltere’de güvenlik kaygılarının artması nedeniyle projeden çekilmesi gündemde. Bu durumun gerçekleşmesi halinde projeye yeni bir ortak bulunması gerekecek. 

Santralin 2031 yılında devreye alınması planlanıyor. EDF aynı zamanda İngiltere’de Hinkley Point C Nükleer Santrali projesini de China General Nuclear Power ortaklığıyla yürütüyor. Sizewell C NGS’nin ilerleme kaydetmesi aynı zamanda bu projenin gelişimine bağlı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler