1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İngiltere’de eski kömür santrali tekrar devrede

İngiltere’de eski kömür santrali tekrar devrede

İngiltere’de rüzgar elektriğinin azalması ve pahalı doğal gaz elektriği nedeniyle geçen hafta eski bir kömür santrali tekrar çalıştırılmaya başlandı.

İngiltere’de eski kömür santrali tekrar devrede

Enerji Günlüğü - İngiltere’de rüzgar elektriğinin azalması ve pahalı doğal gaz elektriği nedeniyle geçen hafta eski bir kömür santrali tekrar çalıştırılmaya başlandı.

İngiltere’de sıcak geçen sonbahar nedeniyle rüzgar enerjisi santrallerinde üretimin azalması ve doğal gaz santrallerinde elektrik üretiminin oldukça yüksek maliyetli olması nedeniyle eski bir kömür santrali yeniden devreye alındı. Ülkenin elektrik arz dengesini sağlamakla görevli ulusal elektrik ESO, geçen hafta Fransız EDF’nin atıl durumdaki West Burton A kömür santralini yeniden devreye almasını talep etti. Böylece geçen hafta Salı günü ülkenin elektrik üretiminde kömürün payı %2,2’ye yükseldi.

ESO sözcüsü yaptığı açıklamada Ağustos ayı ortalarında üç gün elektrik üretiminde kömürün kullanılmadığını ancak sonrasında her gün bir miktar kömür elektriğinin kullanılmak zorunda kalındığını kaydetti. 

Hem hükümet hem de National Grid ESO karbon emisyonlarını azaltmak için 2024 yılına kadar kömürden elektrik üretimini kademeli olarak sonlandırma taahhüdünde bulundu. Bununla birlikte dünya genelinde hızla artan doğal gaz fiyatları elektrik üretiminde kömür kullanımını tamamen sonlandırmayı zorlaştırıyor.

2020 yılında İngiltere elektrik üretiminde kömürün payı yüzde 1.6 olarak gerçekleşti. 5 yıl önce kömürün payı yüzde 25 idi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler