1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İngiltere’den enerji faturaları için 9 milyar sterlin tahsis

İngiltere’den enerji faturaları için 9 milyar sterlin tahsis

İngiltere’de hükümet vatandaşlarının elektrik faturalarında bir defalık 200 sterlin indirim yapacak. Bu indirim, yılda 40 sterlin olarak beş yılda geri ödenecek.

İngiltere’den enerji faturaları için 9 milyar sterlin tahsis

Enerji Günlüğü - İngiltere hükümeti, tüketicilerin artan enerji faturalarını ödeyebilmeleri için 9,1 milyar sterlin tahsis edecek.

İngiltere'de elektrik tavan fiyatı 1 Nisan'da yüzde 54 yükseltilecek ve bu zamdan 22 milyon hane halkı etkilenecek. Bu ise Nisan itibariyle hane başına 693 sterlin artış anlamına geliyor. Elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansımasını hafifletmek için harekete geçen hükümet, aldığı bazı önlemlerle çoğu insanın ekstra maliyetinin yaklaşık yarısını azaltmayı planlıyor.

Toplamda 9 milyar sterlini bulan önlem paketi kapsamında Hükümet, hane başına 350 sterlin yardım yapacak. Bu yardımın 150 sterlini belediye vergisi indirimi olarak yansıyacak ve geri ödenmesi gerekmeyecek. Elektrik faturalarında bir defaya mahsus yapılacak bu 200 sterlinlik indirim, yılda 40 sterlin olarak beş yılda geri ödenecek.

İngiltere'deki 28 milyon hanenin yüzde 80'i bu indirimden yararlanacak. Zengin bölgelerdeki pahalı konutlar bu indirimden muaf olacak.

İngiltere’de hanelerin yüzde 85'i doğal gazla ısınıyor ve ayrıca elektrik üretiminin üçte biri doğal gazla yapılıyor.

OFGEM’DEN FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDEBİLİR UYARISI

İngiltere'nin enerji piyasası düzenleme kurumu Ofgem, enerji fiyat artışlarının devam edebileceği uyarısında bulundu. Ofgem CEO'su Jonathan Brearley, hane halklarının enerji fiyat sınırının değişeceği Ekim ayında daha fazla fiyat artışı ile karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.  

Brearley, bu olasılığına neden olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin çatışmaya dönüşmesi riskini gösterdi ve "Eğer Rusya, Ukrayna'ya saldırır ise bu gaz fiyatlarını yükseltir ve bu yükseliş er ya da geç tüketicilere yansır" dedi.  

Ülkede son dönemde hızla artan enerji maliyetlerini faturalardaki "üst limit uygulaması" nedeniyle müşterilerine doğrudan yansıtamayan enerji tedarik şirketleri, faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Bu nedenle geçen yıl İngiltere'de 28 enerji tedarik şirketi iflas açıklamıştı. Enerji kriziyle mücadelesini sürdüren tedarikçiler de İngiliz hükümetine üst fiyat limitini kaldırması veya yükseltmesi yönünde çağrıda bulunuyordu.

Ofgem, 2019'dan bu yana ülkedeki tüketicilerin haklarını korumak için enerji faturalarında üst fiyat limiti uyguluyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler