1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak`ın petrol geliri Eylül`de 725 milyon Dolar

Irak`ın petrol geliri Eylül`de 725 milyon Dolar

Enerji Günlüğü - Irak, Eylül ayında petrolden 3 milyar 725 milyon Dolar gelir elde etti.Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat yazılı bir açıklama...

Irak`ın petrol geliri Eylül`de 725 milyon Dolar

Enerji Günlüğü - Irak, Eylül ayında petrolden 3 milyar 725 milyon Dolar gelir elde etti.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat yazılı bir açıklama yaparak, geçen Eylül ayında ihraç edilen ham petrolün yaklaşık 92 milyon varil, elde edilen gelirin ise 3 milyar 725 milyon Dolar olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Irak'ın petrol satışından sorumlu milli şirketi Somo'nun Eylül ayı rakamlarına göre ihraç edilen ham petrol 92 milyon varildir. Bu ihracattan elde edilen gelir ise yaklaşık 3 milyar 725 milyon Dolara tekabül ediyor. Her bir varilin ortalama fiyatı 41 Dolar olarak hesaplanmıştır" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, yurt dışına Basra Limanı ve boru hatları ile Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na ihraç edilen petrolün yaklaşık 91 milyon varilinin ülkenin güneyindeki petrol kuyularından çıkarıldığı belirtilerek, bunun yaklaşık 3 milyar 696 milyon Dolar ettiği kaydedildi.

Söz konusu açıklamada ayrıca, Türkiye üzerinden boru hatları ile Ceyhan Limanı'na gönderilen petrol miktarının 600 bin varil olduğu, bu satıştan elde edilen gelirin ise 28 milyon Dolar olduğu aktarıldı.

Son olarak açıklamada, Erbil-Bağdat arasında yapılan "petrol ve bütçe" anlaşmasına değinilerek, "Irak Kürdistan Bölgesi ile Bağdat merkezi hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre Somo şirketine her gün 550 bin varilin teslim edilmesi gerekiyordu ancak anlaşmaya hiçbir surette sadık kalınmadı" ifadesine yer verildi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler