1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran gaz sahasını Gazprom ile geliştirecek

İran gaz sahasını Gazprom ile geliştirecek

İran Ulusal Petrol Şirketi ile Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, İran’ın Kuzey Pars Doğal Gaz Sahasının geliştirilmesinde işbirliği yapacaklar. 

İran gaz sahasını Gazprom ile geliştirecek

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip İran ile Rusya, doğal gaz alanında işbirliği yapacaklar. 

İran Ulusal Petrol Şirketi ile Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, İran’ın Kuzey Pars Doğal Gaz Sahasının geliştirilmesinde işbirliği için mutabakat zaptı imzaladılar. İran Shana haber ajansının haberine göre, Temmuz ayında imzalanan 40 milyar dolar değerindeki anlaşmanın detayları belli oldu. Buna göre anlaşma, Kish ve Kuzey Pars gaz sahalarının geliştirilmesi, Güney Pars sahasının basınçlandırılması, 6 petrol sahası geliştirilmesi, gaz ve ürün takası, LNG projelerinin tamamlanması, Gaz ihracat boru hatlarının inşası ve diğer bilimsel ve teknolojik işbirliği alanlarını kapsıyor.

Rusya, yaklaşık 48 trilyon metreküp gaz rezervi ile dünyada ilk sırada yer alırken, İran yaklaşık 34 trilyon metreküp ile ikinci sırada yer alıyor.

'GAZ OPEC'İ' KURMA ÇABALARI 

Rusya-İran ittifakının, 2008 yılında Katar’la birlikte başlatılan ancak Katar’ın ABD etkisi nedeniyle yanaşmadığı bir “gaz OPEC’i” kurulması çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler