1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran: Rusya enerji sektörümüze hiçbir zaman yatırım yapmadı

İran: Rusya enerji sektörümüze hiçbir zaman yatırım yapmadı

İranlı enerji uzmanı, Moskova'nın sözleşmelere ve anlaşmalara rağmen İran'ın enerji sektörüne hiçbir zaman yatırım yapmadığını savundu.

İran: Rusya enerji sektörümüze hiçbir zaman yatırım yapmadı

Enerji Günlüğü - İranlı enerji uzmanı Behruzifar, Moskova'nın İran'ın enerji sektörüne hiçbir zaman yatırım yapmadığını belirterek “Rusya’nın bize yardım edeceğine dair beklentimiz olmamalı” dedi.

İran'ın ana finansal sağlayıcıları olmaya devam eden petrol ve gaz endüstrileri, Tahran'ın Batı karşıtı dış politikası nedeniyle 1980'lerden beri Batılı yatırımlardan ve teknolojiden mahrum kaldı. Sonuç olarak, hükümet sürekli olarak Rusya ve Çin ile işbirliğinin büyük yararları olduğunu ve yatırımlarda on milyarlarca dolar söz edildiğini ima ediyor.

Tahran'da bir enerji uzmanı olan Morteza Behruzifar, geçtiğimiz günlerde İran'da LNG terminalleri inşa etmek ve doğal gaz takası için Rusya ile yakın tarihli bir mutabakat muhtırasının hiçbir yere varmayacağını söyledi. Behruzifar, “Rusya, İran'ı özellikle Avrupa'ya ihracatta potansiyel bir rakip olarak gördüğü için İran'ın enerji sektörüne hiçbir zaman yatırım yapmadı” şeklinde konuştu.

“RUSYA’YLA YAPILAN GAZ TAKASI MANTIKLI DEĞİL”

Temmuz ayında İran'ın ulusal petrol şirketi, potansiyel bir takas anlaşması için Rus gazını İran'a pompalamak da dahil olmak üzere ortak enerji projeleri geliştirmek için Rus Gazprom ile 40 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Morteza Behruzifar konuya ilişkin açıklamada bulundu:

“Görünüşte İran, gazı Rus müşterilere teslim edecek. Ancak bu gerçekçi değil. Çünkü İran'ın komşularından hiçbiri şu anda kendi doğrudan boru hattına sahip olan Türkiye dışında Rus gazı satın almıyor. İran, Avrupa gibi pazarlara gaz ihraç etmek için doğal gaz (LNG) teknolojisini ve terminallerini sıvılaştırmış olsaydı, bir gaz takası mantıklı olurdu. Diğer teorik olasılık, Rusya'nın bu teknolojinin inşasına yardım etmesi olabilir. Ancak Moskova'nın kendisi bir LNG ihracat altyapısı inşa etmek için Batılı şirketlere güvenmek zorunda”.

“RUSYA’NIN BİZE YARDIM EDECEĞİNE DAİR BEKLENTİMİZ OLMAMALI”

Rusya’nın şimdiye kadar kendisi için en küçük LNG tesisini bile kuramadığını dile getiren Behruzifar, LNG ihracatı için altyapıya sahip sadece bir avuç Batı köknarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. Behruzifar, “Rusya'nın bize yardım edeceğine dair bir beklentimiz olmamalı” dedi.

“UKRAYNA İLE SAVAŞTAN ÖNCE BİLE RUSYA İRAN’A YATIRIM YAPMADI”

Ayrıca İranlı enerji uzmanı, Rusya ve İran'ın sahip olduğu tek teknolojinin, Basra Körfezi'nin İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki bir bölümü gibi sığ denizlerde su altı boru hatları inşa etmek olduğunu, ancak olağanüstü güvenlik ve bölgesel olarak Abu Dabi'nin bunu pek kabul etmeyeceğini açıkladı.

"Ukrayna ile savaştan önce bile İran'a bir kuruş yatırım yapmamıştı” diyen Behruzifar, Rusya'nın enerji sektöründe her zaman İran'ın rakibi olduğunu ve İran'ın Avrupa'ya doğal gaz ihracatçısı olmasına asla izin vermeyeceğini aktardı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler