1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İran Türkiye elektrik iletim istasyonu test sürecinde

İran Türkiye elektrik iletim istasyonu test sürecinde

İran-Türkiye arasında elektrik ticareti için Van ilinde kurulan 600MW DC Back to Back İletim İstasyonunun test programı başlatıldı.

İran Türkiye elektrik iletim istasyonu test sürecinde

Enerji Günlüğü - İran-Türkiye arasında elektrik iletimi sağlayacak olan Van 600MW DC Back to Back İletim İstasyonunun test programı başlatıldı. 

İran Enerji Bakanı Ali Akbar Mehrabian başkanlığındaki İran heyeti, Türkiye-İran arasında 22 Eylül 2022 günü, Ankara’da elektrik enerjisi ticareti dahil, enerji alanındaki işbirliği konularının görüşüldüğü işbirliği toplantısına katıldı. 

Başkanlığını Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı Türk heyetinde Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Dış İlişkiler Genel Müdürü Öztürk Selvitop, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Orhan Kaldırım, Genel Müdür Yardımcısı Deniz Coşkun ve EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz yer aldı. 

Toplantı programı kapsamında TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezi de ziyaret edildi. Toplantıda Türkiye ile İran arasında 400 kV Van Back to Back-Khoy enterkonneksiyon hattı üzerinden gerçekleşmesi muhtemel elektrik enerjisi ticaretine ilişkin hususlar görüşüldü. 

Bu kapsamda Van ilinde kurulan 600MW DC Back to Back İletim İstasyonunun test programının başlatılmasına ilişkin memnuniyet de karşılıklı olarak ifade edildi. 

Back to Back istasyonları elektrik enerjisi iletiminde kullanılan; her iki ucu da aynı şalt sahasında olan bir yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) sistemi olarak çalışıyor. Sistem asenkron olarak çalıştırılan güç şebekelerini birleştirmeye veya DC iletim hattının gerekli olmadığı farklı frekanslardaki güç şebekelerini bağlamaya yarıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler