1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran'ın Güney Pars gaz sahasında son aşama tamamlandı

İran'ın Güney Pars gaz sahasında son aşama tamamlandı

İran karasularında bulunan Güney Pars gaz sahasında son aşama da tamamlanarak faaliyete geçti. Sahada üretim 50 milyon metreküpün üstüne çıkacak. 

İran'ın Güney Pars gaz sahasında son aşama tamamlandı

Enerji Günlüğü - İran'ın Güney Pars gaz sahasının 11. ve son geliştirme aşaması 20 yıllık bir gecikmenin ardından tamamlandı. Sahada başlangıçta günde 15 milyon m3 gaz üretecek ve daha sonra bu miktar 56 milyon m3’e çıkarılacak.

Basra Körfezi'ndeki dünyanın en büyük denizüstü (offshore) doğal gaz sahası olan İran'ın Güney Pars gaz sahasının son geliştirme aşaması ABD yaptırımları nedeniyle 20 yıllık bir gecikmenin ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin katılımıyla açıldı. Güneybatı Buşehr eyaletindeki Asaluyeh limanındaki açılış töreninde konuşan Reisi, uzun süredir ertelenen projenin işleyişini "karmaşık ve benzersiz" olarak nitelendirdi. Projenin, İran'ın Basra Körfezi'ndeki diğer komşu ülkelerle paylaştığı alanlardaki payını güvence altına almasına yardımcı olacağını söyleyen Reisi, sahadaki doğalgaz üretiminin 50 milyon metreküpün üstüne çıkacağını belirtti.

SAHADA GAZ ÜRETİMİ 56 MİLYON M3’E ÇIKACAK

İran Petrol Bakanlığı yaptığı açıklamada, gaz sahasının başlangıçta günde 15 milyon metreküp gaz üreteceğini, daha sonra bu miktarın 56 milyon metreküp gaza, 50.000 varil gaz yoğunlaşmasına ve 750 metrik ton sülfüre çıkacağını kaydetti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZ SAHASI 

Basra Körfezi'nde bulunan Güney Pars gaz sahası, 1990 yılında İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) tarafından keşfedildi ve Katar'daki açık deniz North Dome gaz sahasının kuzey kısmını oluşturuyor.

Rezerv bakımından dünyanın en büyük gaz sahası olarak adlandırılan Güney Pars'ta 14 trilyon metreküp geri kazanılabilir gaz rezervi ve 18 milyar varil geri kazanılabilir sıvılaştırılmış doğal gaz bulunduğu tahmin ediliyor.

YERLİ UZMANLAR PROJEYİ TAMAMLADI

Proje, Fransız devi Total'in, eski ABD yönetimi tarafından İran'a yönelik yaptırımların yeniden uygulamaya konmasının ardından Ağustos 2018'de projeden çekilmesinin ardından neredeyse rafa kaldırıldı.

Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNCP), operatör olarak Total'in yerine devreye girdi, ancak iki ay sonra ABD yaptırımlarının baskısı altında o da işi bıraktı.

Ekim 2018'de NIOC, yerel uzmanların ve danışmanların yardımıyla proje üzerinde çalışmaya başladı.

Reisi, projenin yabancı firmaların projeden çekilmesinin ardından yerel İranlı uzmanlar tarafından hayata geçirildiğini belirterek, ülkenin artık yabancı danışmanlara bağımlı olmadığını ekledi.

“KENDİMİZE YETER HALE GELDİK”

İran Petrol Bakanı Javad Owji yaptığı konuşmada, projenin açılışının 20 yıllık bekleyişe son verdiğini ve ülkenin gaz sahası geliştirme maliyetlerinden 800 milyon dolar tasarruf ettiğini söyledi.

İran'ın son iki yılda petrol endüstrisinin tüm sektörlerinde kendine güvenmeyi başardığını ileri sürdü.

“Petrol bakanlığının tüm arama ve üretim sektörlerinde kendi kendimize yeterli hale geldik. Petrol ve gaz sahalarının geliştirilmesi, karada ve denizde kuyu açılması, yatay sondaj, yönlü sondaj, rafineri inşaatı vb. konularda kendi kendimize yeterliliğe ulaştık” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler