1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IRENA: Hidrojen devletlerin konumlarını yeniden şekillendirebilir

IRENA: Hidrojen devletlerin konumlarını yeniden şekillendirebilir

IRENA, yeşil hidrojenin küresel ticareti ve ikili enerji ilişkilerini bozabileceğini ve yeni hidrojen ihracatçıları ve kullanıcılarının ortaya çıkmasıyla devletlerin konumlarını yeniden şekillendirebileceğini açıkladı. 

IRENA: Hidrojen devletlerin konumlarını yeniden şekillendirebilir

Enerji Günlüğü - IRENA, küresel hidrojen ekonomisinin hızlı büyümesi ile  önemli jeoekonomik ve jeopolitik kaymaların yaşanabileceğini açıkladı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı - IRENA, hidrojen ekonomisinin yeni küresel güç dinamiklerini ortaya çıkaracağını açıkladı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) yeni analizine göre, küresel hidrojen ekonomisinin hızlı büyümesi, yeni bir karşılıklı bağımlılık dalgasına yol açan önemli jeoekonomik ve jeopolitik kaymalar getirebilir.

"Enerji Dönüşümünün Jeopolitikası: Hidrojen Faktörü” adlı çalışma, hidrojenin enerji ticaretinin coğrafyasını değiştirdiğini ve enerji ilişkilerini bölgeselleştirdiğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre ayrıca geleneksel petrol ve gaz ticareti azaldıkça hidrojenin üretimi ve kullanımı üzerine inşa edilmiş yeni jeopolitik etki merkezleri ortaya çıkıyor.

IRENA, iklim aciliyeti ve ülkelerin net sıfıra yönelik taahhütleri nedeniyle hidrojenin 2050 yılına kadar küresel enerji kullanımının yüzde 12'sini karşılayacağını tahmin ediyor. Kurum ayrıca 2050 yılına kadar hidrojenin yüzde 30'undan fazlasının sınır ötesi ticaretinin yapılabileceğini tahmin ediyor. Bu ise bugünkü doğal gaz ticaretinden daha yüksek bir pay.

“HİDROJEN PİYASASI DAHA DEMOKTRATİK OLABİLİR”

IRENA Başkanı Francesco La Camera, hidrojenin iklim açısından güvenli bir enerji geleceği için eksik bir bağlantı olduğunu kanıtlayabileceğini belirterek, uluslararası işbirliğiyle, hidrojen piyasasının daha demokratik ve kapsayıcı olabileceğini ve böylece hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için fırsatlar sunabileceğini ifade etti. Hidrojenin yeni bir petrol olmadığına dikkat çeken Başkan, “Geçiş, bir yakıt değişimi değil, siyasi, teknik, çevresel ve ekonomik yeni bir sisteme geçiştir” dedi.

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler