1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İşin hocasından doğal gaz faturasını düşürme dersleri

İşin hocasından doğal gaz faturasını düşürme dersleri

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Koç, konutlarda doğal gaz faturasının, konutların fiziki özelliklerini düzenleme, daha az enerji harcayacak verimli cihaz kullanımı, bazı ev içi alışkanlıkların değiştirilmesi gibi önlemlerle düşürülebileceğ

İşin hocasından doğal gaz faturasını düşürme dersleri

Enerji Günlüğü - Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Koç, konutlarda doğal gaz faturasının, konutların fiziki özelliklerini düzenleme, daha az enerji harcayacak verimli cihaz kullanımı, bazı ev içi alışkanlıkların değiştirilmesi gibi önlemlerle düşürülebileceğini açıkladı.

Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Koç, kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte tüketicilerin enerji faturalarının yükselmesi kaygısının da arttığını ifade etti. Koç, vatandaşın konutlarda doğal gaz tüketiminden vazgeçemese de, ödeyeceği faturayı düşürebilecek çözümler bulabileceğini söyledi.

Dr. Koç'un verdiği bilgilere göre, doğal gaz tüketimini aşağıya çekebilecek önlemler arasında konutların fiziki özelliklerini düzenlemek ile daha az enerji harcayacak verimli cihaz kullanımı ve bazı ev içi alışkanlıkların değiştirilmesi de yer alıyor. Yüksek verimli kombi, bina yalıtımı, ev içi konfordan feragat etmek de Dr. Koç'un önerileri arasında...

MÜFREDATA VERİMLİLİK DERSLERİ KOYULMALI

Dr. İbrahim Koç, enerji tasarrufu konusunda farkındalığı arttırmak için ilköğretimden başlayarak eğitim sürecinin tamamında enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna yönelik ders programları geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Koç, "İleri teknoloji yalıtım ve yapı malzemeleri için teşvik, kullanıcılar, tasarlayıcılar ve uygulayıcılar için gerekli teknik bilgiler de sağlanmalı" dedi.

HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEYLER VAR

Dr. İbrahim Koç, enerji tasarrufu için her yaştan her kesimden bireylerin yapabilecekleri bulunduğunun altını çizerken, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının da bu alanda önemli roller üstlenebileceğini vurguladı. 

İşte Dr. İbrahim Koç'un daha az doğalgaz tüketimi ve daha düşük fatura isteyen vatandaşlara yönelik bazı önerileri:

YOĞUŞMALI KOMBİ KULLANIN

Her türlü iç ve dış ortam sıcaklığına, kullanılacak sıcak su miktarına göre gerekli yakıt miktarını ayarlayan, yoğuşmalı, yüksek verimli kombi veya kazan kullanımı doğal gaz tüketimini önemli miktarda azaltır. Ayrıca sık sık arıza yapmayan işletme ve bakım maliyetleri düşük cihazlar kullanımda tercih edilmeli.

ODA SICAKLIĞINI AZICIK DÜŞÜRÜN

İç ortam sıcaklıkları teknik verilere göre normal koşullarda 20-22 oC aralığındadır. Bu sıcaklık aralığı, insanların rahat ve konforlu hissettikleri sıcaklıkları gösterir. Konfor sıcaklığındaki 1 oC lik artma yakıt tüketiminde şehirlere göre yüzde 7-10 aralığında bir artışa neden olur. Yüksek sıcaklıklarda kombi kullanımı yakıt tüketimini dolayısıyla fatura bedelini arttırır. Bu yüzden oda sıcaklıkları konfor seviyesinin üzerine çıkartılmamalı içinde kıyafet tercihi buna göre ayarlanmalı.

YALITIMLI BİNALARDA OTURUN

Doğru ısı yalıtımı ile binalardaki ısı kayıpları en aza indirilebiliyor. Isı kayıplarının dış duvar izolasyonu ile yüzde 40, pencere-kapı izolasyonu ile yüzde 30, dış kapı merdiven boşlukları izolasyonu ile yüzde 10, çatı izolasyonu ile yüzde 7 ve döşeme izolasyonu ile yüzde 6 azaltılabildiği hesaplanıyor. Bu nedenle vatandaşlar kiracı ise ev kiralarken yalıtımlı binaları tercih etmeli, ev sahipleri de binalarının ısı yalıtımını yaptırmalı.

RADYATÖRLERDE TERMOSTATİK VANA KULLANIN

Bina içi ısıtma ekipmanlarının tasarımı ve kalitesi de enerji tasarrufunda önemli bir faktör. Radyatörden geçen sıcak suyun debisini ayarlamak için termostatik vanalar kullanımıyla ortamın istenilen sıcaklıkta tutulmasını sağlamak mümkün. Bu sayede örneğin salon 22 oC de, yatak odası 20 oC de, mutfak 18 oC de tutulabilir. Bunun gibi farklı ortamlarda farklı sıcaklık değerlerinin seçilebilmesi kombinin sürekli çalışmasını önleyerek yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca termostatik vanalar güneş, aydınlatma, insan, fırın, ocak, bilgisayar vb. lerinin ortam sıcaklık artışlarını da algıladığından daha az doğal gaz tüketimine imkan tanır.

OTOMATİK KAPILARLA ISI KAYBINI AZALTIN

Toplu yaşam alanlarında enerji tasarrufunu sağlamak, ortak kullanım alanlarının tasarımı ve kullanım alışkanlıkları konusundaki tercihlerle de mümkün. Örneğin apartman giriş kapılarının açılıp kapanmasının otomatik hale getirilmesi, dairelerde, merdiven boşluklarından kaynaklanacak ısı kayıplarını azaltır.

KOMBİYİ DÜŞÜK AYARDA KESİNTİSİZ ÇALIŞTIRIN

Vatandaşlar, kombinin verimli olmasının yanında, cihazın kullanım şeklini değiştirerek de enerji faturasını azaltabilirler. Örneğin tüketici, kombiyi düşük sıcaklıkta ancak devamlı kullanarak bunu sağlayabilir. Çünkü yapılan hesaplamalar, dış hava sıcaklığına bağlı olarak kombiyi düşük sıcaklıkta ama kesintisiz kullanmanın  kesintili kullanımdan daha ekonomik olduğunu ortaya koyuyor.

KAPI VE PENCERELERİNİZ HAVA SIZDIRMASIN

Konut içi kimi pratik önlemler de, ortam sıcaklağını daha kolay kontrol etmenizi sağlayarak enerji tasarrufuna fırsat verir. Bunlardan biri kapı ve pencerelerden hava sızmasını önlemektir. Bu amaçla kapı pencere sünger ve bantları kullanılabilir. Varsa pencere kasaları ile duvar arasındaki boşlukları doldurun.

EV EŞYALARINIZI DOĞRU YERLEŞTİRİN

Ev eşyalarınını nasıl yerleştirdiğiniz de enerji tüketiminize etki eden bir başka faktördür. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeleri dış duvardan uzak tutun. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıkları kapatın. Gündüzleri pencerelerden güneş ışığı girmesini sağlayın. Gece uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16-18 oC’ye düşürün. Oturma odalarında nemlendirmeyle sıcaklığın daha yüksek hissedilmesini sağlayın.

RADYATÖRLERİ ÖRTMEYİN, ÖNÜNÜ KAPATMAYIN

Bina içinde ısı yayılımını sağlayan radyatörlerin önü ve üstü açık bırakılmalı. Radyatörlerin önünde mobilya, kaplama veya uzun perdeler bulundurmayın. Çünkü bu tür eşyalar ısının yayılmasını engeller ya da ısıyı emerler. Ayrıca radyatörlerin üstlerini de kapatmayın. Isının daha rahat yayılımı için radyatörlerin etrafını boş bırakın. Mümkünse radyatörlerin arkalarına ısı yalıtım levhaları yerleştirin. Evin az kullanılan kısımlarındaki (kiler, antre vb) radyatörler mümkün olduğunca düşük sıcaklıkta çalıştırılmalı.

KALORİFER SİSTEMİNDE BİRİKEN HAVAYI BOŞALTIN

Isınma giderlerini düşürmek için kalorifer sisteminin sağlıklı çalışmasını engelleyecek faktörlerin elimine edilmesinde fayda var. İçinde hava bulunan radyatör, ısıtma fonksiyonunu ya düşük performans ile yerine getirir ya da hiç getiremez. Kalorifer tesisatının en iyi şekilde çalışabilmesi için tesisat içindeki havayı düzenli olarak boşaltın. Bunu yapmak için peteklerin üzerindeki vanaları açıp su damlayıncaya kadar beklemek yeterli.

 

Önceki ve Sonraki Haberler