1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İspanya iklim krizi mücadelesini yasalaştırıyor

İspanya iklim krizi mücadelesini yasalaştırıyor

İspanya, iklim krizi ve virüs salgınına karşı mücadele için hazırladığı yasa tasarısı kapsamında yenilenebilir enerjiye on yılda 200 milyar euro yatırım yapacak.

İspanya iklim krizi mücadelesini yasalaştırıyor

Enerji Günlüğü - İspanya, iklim krizi ve virüs salgınına karşı mücadele için hazırladığı yasa tasarısı kapsamında yenilenebilir enerjiye on yılda 200 milyar euro yatırım yapacak.

2050 yılına kadar karbon emisyonunu sıfırlamayı hedefleyen ve hâlihazırda iklim değişikliğiyle ilgili herhangi bir yasası bulunmayan İspanya'da Bakanlar Kurulu, iklim değişikliği ve enerji dönüşümü hakkındaki yasa tasarısını onaylayarak meclise gönderdi. Tasarıya göre, fosil yakıtlardan uzaklaşmak ve yenilenebilir enerjiye geçiş için 2021–2030 arasında %70'i özel sektörden, kalanı kamudan fonlanacak toplam 200 milyar euroluk yatırım yapılacak. Bu hamlelerin 2030'a kadar 250 ila 350 bin kişilik net istihdam yaratması bekleniyor.

VİRÜSLE MÜCADELE DE ŞEKİLLENECEK

Yasa tasarısı yeni kömür, petrol ve gaz projelerinin yasaklanmasının derhal yürürlüğe konmasını, fosil yakıtlara doğrudan teşviklerin sonlandırılmasını ve yüzyılın ortasına kadar ülkenin elektrik ihtiyacının tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını öngörüyor. Ayrıca 2040 yılına kadar tüm yeni araçların da sıfır emisyonlu olması öngörülüyor. 

Hükümet, İspanya'nın Paris Anlaşması ve diğer Avrupa standartları kapsamındaki uluslararası taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak bu yasa tasarısıyla yeni tip koronavirüsü Covid-19 salgını kaynaklı ekonomik krizden çıkış çabalarını da şekillendirmeyi umuyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler