1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail Mısır’a gaz ihracat anlaşmasını güncelledi

İsrail Mısır’a gaz ihracat anlaşmasını güncelledi

İsrail, güncellediği anlaşma çerçevesinde Mısırlı özel enerji şirketi Dolphinus’a 15 yılda 85.3 miyar metreküp doğalgaz ihraç edecek.

İsrail Mısır’a gaz ihracat anlaşmasını güncelledi

Enerji Günlüğü - İsrail, güncellediği anlaşma çerçevesinde Mısırlı özel enerji şirketi Dolphinus’a 15 yılda 85.3 miyar metreküp doğalgaz ihraç edecek.

İsrail karasularındaki Tamar ve Leviathan sahalarından çıkarılan gazın Mısırlı Dolphinus şirketine satışı için yapılan anlaşma güncellendi. Leviathan ve Tamar yataklarının İsrailli Delek Group Ltd. ve Texas merkezli Noble Energy Inc. öncülüğündeki ortakları, Mısırlı Dolphinus Holdings Ltd.'ye 2020 yılı başından 2034 yılı sonuna kadar 15 yıl boyunca 85.3 miyar metreküp doğalgaz verecek. Bunun 60 milyar metreküpü Leviathan sahasından, 25,3 milyar metreküpü de Tamar sahasından gerçekleştirilecek.

İsrail gazı Mısır'a gelecek yılın başında akmaya başlayarak 2022 yazına kadar kademeli olarak her iki sahada da 7 milyar metreküp civarına ulaşacak.

ANLAŞMA 2018 ŞUBAT AYINDA İMZALANMIŞTI

Dolphinus'un İsrail'den 10 yılda 15 milyar dolar tutarında doğalgaz almasına dair anlaşma 2018 yılı Şubat ayında imzalanmıştı. Anlaşma çerçevesinde Mısır'a 10 yılda 64 milyar metreküp gaz gönderilmesi bekleniyordu. Anlaşmanın güncellenmiş son hali ise, 2018 yılında anlaşmaya varılan bu miktarın yaklaşık yüzde 35 üzerinde.

Anlaşma iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirirken İsrail'e doğu Akdeniz'de çıkardığı doğalgaz için yeni bir ihracat pazarı kazandıracak. İsrailli şirketlerle Mısırlı özel enerji şirketi Dolphinus arasında birçok defa benzer anlaşmalar yapılmış, ancak iki ülke arasındaki tahkim sorunu, güzergah ve yasal izinler gibi nedenlerle hayat bulamamıştı. 

İsrail açıklarındaki Tamar sahasında 280 milyar metreküp, Leviathan sahasında ise 622 milyar metreküp gaz rezervi bulunuyor. Zohr gaz sahasının ardından dünyanın en büyük gaz sahası Nur’u da keşfeden Mısır, kendi gazını çıkarana kadar İsrail gazı ile bölgesel gaz hub’ı olma hedefini gerçekleştirmek istiyor.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler