1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin’e mobil elektrik santralleri geliyor

İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin’e mobil elektrik santralleri geliyor

Enerji Günlüğü - EÜAŞ, İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin’de sadece olağan dışı durumlarda kullanılmak üzere 35 MW’lık çift yakıtlı Treyler...

İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin’e mobil elektrik santralleri geliyor

Enerji Günlüğü - EÜAŞ, İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin’de sadece olağan dışı durumlarda kullanılmak üzere 35 MW’lık çift yakıtlı Treyler Mobil Elektrik Santralleri kuracak.

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul, İzmir, Antalya ve Artvin il sınırları içinde elektrik arz güvenliğini sağlamak amacıyla her biri 35 MW kapasiteli “Treyler Mobil Elektrik Santralleri kurulması planlanıyor. Santraller ile yaz ve kış aylarına pik enerji tüketiminin yaşandığı durumlarda bölgesel elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak, orta gerilim seviyesinde dağıtım sisteminde yaşanan arıza ve kesintiler ile iletim ve dağıtım sisteminde yaşanacak olumsuzluklardan kaynaklanabilecek bölgesel elektrik kesintisi durumlarında elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamasının yanı sıra, deprem, sel vb. afet durumlarında ya da sabotaj gibi olağan dışı durumlarda oluşabilecek bölgesel elektrik kesintilerinin önüne geçmek amaçlanıyor.

Her biri 63 milyon lira yatırımla kurulacak olan Treyler Mobil Elektrik Santralleri sadece olağan dışı durumlarda kullanılmak üzere hazır konumda bulundurulacak. Santraller, elektrik enerjisi üretimine yönelik bir kriz olmadığı sürece çalıştırılmayacak, sadece ihtiyaç duyulduğunda devreye alınacak.

MOBİL SANTRALLERİN ÖZELLİKLERİ

Mobil santrallerin her biri 35 MWe kurulu gücünde olacak şekilde treyler üzerine monte edilmiş çift yakıt (motorin+doğalgaz) ile çalışabilen aero-derivative özellikte gaz türbini-generatör setlerinden oluşacak. Mobil Treyler Elektrik Santrali, Kısa sürede kurularak devreye alınabilecek ve tam yüke çıkabilecek. 1-2 gün içerisinde demontajı yapıldıktan sonra ihtiyaç duyulan başka bir trafo merkezine nakil yapılarak orta gerilim barasından elektrik sistemine bağlanabilecek. Yine, elektrik sistemine bağlantı yapabileceği her Trafo Merkezinde (TM) hizmet verebilecek esnekliğe sahip olacak.

ÖNCELİK MOTORİNDE

Treyler Mobil Elektrik Santrali’nde öncelikle motorin kullanılması planlandığından yaklaşık 10 saatlik yakıt ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede (70-80 ton) yakıt tankı da santralin bağlanacağı trafo merkezi sahasında hazır bulundurulacak. Doğalgaz bulunan bölgelerde, şebeke basıncının yeterli olması ve gaz bağlantısının yapılması durumunda santral doğalgaz ile çalıştırılacak. 

Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler