1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İstanbul Kadıköy’de yağmur suyu değerlendirilecek

İstanbul Kadıköy’de yağmur suyu değerlendirilecek

Kadıköy’de 400 m2’den büyük alanlara inşa edilecek binalarda ‘yağmur suyu ve gri su toplama tankı’ yapılarak sular değerlendirilecek.

İstanbul Kadıköy’de yağmur suyu değerlendirilecek

Enerji Günlüğü - Kadıköy’de 400 m2’den büyük alanlara inşa edilecek binalarda ‘yağmur suyu ve gri su toplama tankı’ yapılarak sular değerlendirilecek.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde inşa edilecek binalarda ‘yağmur suyu ve gri su toplama tankı’ yapılması Kadıköy Belediye Meclisi’nden oybirliği ile geçti. Karara göre yeni inşa edilecek 400 m2’den büyük alanlara inşa edilecek binalarda yağmur suyu ve gri su tankları da yer alacak. Bu tanklar binaların bodrum katları veya bahçelerinde yer alabilecek. 

İLK UYGULAMA EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yağmur suyu ve gri su toplama tankı ilk önce Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nde uygulandı. Ekolojik Yaşam Merkezi’nin çatısında biriken yağmur suyu, binanın hemen yanında bulunan su haznesinde birikiyor. Daha sonra, özel borularla döşenen bahçenin damlama sitemi ile sulanmasında kullanılıyor.

“GÜNLÜK KULLANDIĞIMIZ SUYUN YÜZDE 20’Sİ SİFONA GİDİYOR”

Proje hakkında bilgi veren Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, “Dünyadaki su miktarı sabit. Sanıldığının aksine suyun sadece yüzde 2,5’i içilebilir nitelikte. Bu suyu ne kadar korursak, ne kadar yeniden kullanabilirsek su döngüsüne o kadar destek vermiş oluruz. TUİK 2018 verilerine göre İstanbul’da kişi başına düşen su miktarı günlük 189 litre. Bunun yüzde 20’si sifonlardan kanalizasyona akıyor. Bu proje ile yağmur suyu ve gri su sistemlerini kullanarak özellikle rezervuarlarda, sifonlarda ve bahçe suyu olarak kullanmayı, böylelikle korumamız gereken temiz su kullanımını azaltmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Yağmur suyu dışında gri su kullanımının da önemli olduğunu belirten Sümer, “Gri su duş, banyo ve el yıkamadan gelen az kirli suyun, basit filtre sistemlerinden geçirilerek yeniden kullanılmasıdır. Gri su, sifon, bahçe sulanması, itfaiyenin talep ettiği depoların doldurulması, ortak alanların temizliği gibi amaçlarla rahatlıkla kullanılabilir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler