1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İstanbul’un çöplerini elektriğe çevirecek Seymen Tesisi kısmen üretimde

İstanbul’un çöplerini elektriğe çevirecek Seymen Tesisi kısmen üretimde

İstanbul’un çöplerinden elektrik üreterek 90 bin hanenin yıllık enerjisini karşılayacak olan Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi ilk etap üretimine başladı.

İstanbul’un çöplerini elektriğe çevirecek Seymen Tesisi kısmen üretimde

Enerji Günlüğü - İstanbul’un çöplerinden elektrik üreterek 90 bin hanenin yıllık enerjisini karşılayacak olan Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi ilk etap üretimine başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tamamlandığında dünyanın tek bir alanda kurulu çöp gazından enerji üretecek en büyük projesi olacak Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi 1. Etabı’nın açılışını yaptı.

İlk etapta 90 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan tesis, aynı zamanda 1 milyon ton metan gazı salımını da engelleyecek.

TESİSE 133,5 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILDI

Çöp gazının enerjiye dönüşmesinin, çevreden ekonomiye, insan mutluluğundan toplum huzuruna zincirleme, değerli, olumlu etkiler ürettiğini kaydeden İmamoğlu, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
“Burası, 220 hektarlık bir atık bertaraf alanında kurulu, 6 hektarlık bir  santral. kapalı alanı 10 bin metrekare. Bize maliyeti, 133 milyon 500 lira. Bu maliyeti de gerçekten belediyemizde sıkı bir öz kaynak tasarruf kullanımıyla başardık. Ayrıca EPDK ile yapılan anlaşma gereği, 12 Ocak 2047 tarihine kadar da lisans aldık. Ve Bakanlık tarafından, ilk etapta 12 gaz motoru ile yaklaşık 17 megavatlık gücün teslimi, yani bir nevi kabulü yapıldı. Enerji piyasası üzerinden ulusal sisteme enerji satımına da başladık. Aslında şu an 90 bin hanelik yıllık elektrik gereksinimi karşılamasına eş değer bir enerji üretiyoruz. Bir başka deyişle; hepimiz ağaç dikmeyi severiz, 11 milyon 500 bin ağaç dikilmesi anlamına geliyor. 435 bin aracın da trafikten çıkması anlamına geliyor. Burayı, inşallah 25 megavata çıkaracağız ve süreklilik kazandırarak sürekli artıracağız. Tam kapasiteye ulaştığında bu güç, 90 megavat olacak. Bu anlamda inşallah şu anki değerlerle dünyanın birinci sıradaki tesisi olacak. Türkiye ve bizler için, ciddi bir gurur. Şehrimizin kıymetli paralarının kuruşuna kadar, iyi bir şekilde, denetimli bir şekilde harcandığında, İstanbul halkına hep birlikte kazandırdığımız değerli bir proje. Tam kapasiteye ulaştığında, 465 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık gelmiş olacak. Yani bu 60 milyon ağaç demek, 2 milyon 300 bin aracın trafikten çıkması demek.”

“İBB, 26 YILDA 776 MİLYON DOLAR KAZANÇ SAĞLAYACAK”

Tesisten 25 günde bile 2 milyon liralık elektrik satışı yapıldığını kaydeden İmamoğlu, “Yıl sonunda kazancımız 11 milyona ulaşacak. İnşallah gelecek yıl kapasitemizi artırdığımızda bu, yıllık 200 milyon liraya ulaşacak. 2047 yılana kadar, toplamda ilave yatırımlarla beraber gelirinin, 1 miyar 137 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz bu projemizin. Bu gelirin 361 milyon doları, buranın geliştirilmesine ve tesis giderlerine harcanacağını düşündüğümüzde, İBB, 26 yılda, 776 milyon dolar kazanç sağlamış olacak şuradaki projemizden” ifadesini kullandı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler