1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İstasyon denetlemeleri sıklaştırıldı

İstasyon denetlemeleri sıklaştırıldı

Enerji Günlüğü - EPGİS ile Kaçakçılık Genel Müdürlüğü'nün maliyet altı akaryakıta karşı başlattığı ortak çalışma ilk sonuçlarını vermeye...

İstasyon denetlemeleri sıklaştırıldı

Enerji Günlüğü - EPGİS ile Kaçakçılık Genel Müdürlüğü'nün maliyet altı akaryakıta karşı başlattığı ortak çalışma ilk sonuçlarını vermeye başladı. İstasyonlar sık sık denetleniyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), akaryakıtta yaklaşık 20-25 milyar TL'lik vergi kaybına yol açan maliyet altı satışları bitirmek için Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma başlattı. Çalışmalar ilk sonuçlarını vermeye başladı. Maliye Bakanlığı’nın da desteklediği çalışmalarla birlikte akaryakıt istasyonları daha sık denetlenmeye başladı.

Yapılan denetlemelerde işletmeler; kayıt dışı ikmal yapılıp yapılmadığından yazar kasa/POS’lara, pompacı sertifikalarından vaziyet planlarına kadar kapsamlı bir kontrol sürecinden geçiyor. İstasyon işletmecilerinin cezai durumlarla karşılaşmamak adına, evrak ve belgelerini eksiksiz şekilde tamamlanmış olmaları gerekiyor.

EPGİS, söz konusu çalışmaların ilk aşamasında maliyet altında satış yapan istasyonlar ile dağıtım firmalarının bildirilmesi amacıyla bir ihbar hattı oluşturdu. Böylece Türkiye'nin dört bir yanındaki EPGİS üyeleri tarafından yapılan ihbarlar, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Genel Müdürlüğü'nün özel birimine iletiliyor.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, sendika üyesi istasyonlara, bölgelerinde tespit ettikleri maliyet altı satış yapanları ilgili telefon numarası üzerinden kurulan Whatsapp ihbar hattından kendilerine bildirmelerini istedi.

Aktaş, geçtiğimiz günlerde, Türkiye'de satılan akaryakıtın yüzde 18 - 22'si gibi büyük bir kısmının kaçak olduğunu belirterek, maliyetin altına satışın güncel yöntemlerini şöyle açıklamıştı: Özel yazılımlarla yazar kasaların beyinlerini sıfırlama, faturasız satış yapma, irsaliye ile aynı malı birden fazla kere satma, LPG yerine ÖTV'si daha düşük olan tüplü gaz doldurma ve kamu ihalelerinde maliyetinin altında teklif verme.

 
Önceki ve Sonraki Haberler