1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İşte enerjide dışa bağımlılığı azaltacak 7 proje

İşte enerjide dışa bağımlılığı azaltacak 7 proje

Enerji Günlüğü - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, artan enerji ihtiyacını karşılamak için üç ana öneri geliştiğini, bu çerçevede...

İşte enerjide dışa bağımlılığı azaltacak 7 proje

Enerji Günlüğü - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, artan enerji ihtiyacını karşılamak için üç ana öneri geliştiğini, bu çerçevede 7 projenin hayata geçirilmesi kararı alındığını açıkladı.  

Nihat Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 26. Toplantısı’nda öncelikli olarak ‘enerji’ alanının ele alındığını söyledi. Son 10 yılda çok istikrarlı bir büyüme trendine giren Türkiye'de bu sürecin devam edeceğini ifade eden Ergün, "Enerji talebinin de çok hızlı bir şekilde artacağını öngörmek işten bile değildir" dedi. BTYK toplantısında artan bu enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik 3 ana öneri geliştiğini anlatan Bakan Nihat Ergün, "Bunlar; yerli enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, bu kaynaklara yönelik yerli üretim teknolojilerine odaklanmak ve enerji verimliliğini artırmak" diye konuştu.

BTYK'DA 7 PROJEYE DESTEK KARARI

Bu konularda üniversitelere büyük iş düştüğünü ifade eden Bakan Ergün, yerli enerji kaynaklarını kullanmak ve bu teknolojilere yönelik üretimi geliştirmek adına, TÜBİTAK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında önemli bir protokol imzalandığını kaydetti. Protokol çerçevesinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde bazı kritik projelerin başlatıldığını anlatan Bakan Ergün, son BTYK toplantısında da bu projelere özel vurgu yapan 7 önemli karar alındığını kaydetti. Ergün bunları Yerli Termik Santral Tasarım ve İmalat Kabiliyetinin Geliştirilmesi (Milli Termik Santral Projesi), Hidroelektrik Enerjisi Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLHES) Projesi, Milli Rüzgar Enerjisi Santrali Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi (MİLRES), Güneş Enerjisi Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi, Termik Santral Atık Isılarının Değerlendirilmesi Projesi, Kömür Gazlaştırma ve Sıvı Yakıt Üretimi Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi ve enerji verimliliğinin artırılması projesi olarak sıraladı.

Önceki ve Sonraki Haberler