1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İşte EPGİS’ten akaryakıtta vergi kaçakçılığını önleyecek 3 öneri

İşte EPGİS’ten akaryakıtta vergi kaçakçılığını önleyecek 3 öneri

Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta kaçakçılığın vergi şeklinde boyut değiştirdiğini belirterek, bunun önlenmesi için acilen...

İşte EPGİS’ten akaryakıtta vergi kaçakçılığını önleyecek 3 öneri

Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta kaçakçılığın vergi şeklinde boyut değiştirdiğini belirterek, bunun önlenmesi için acilen e-irsaliyeye geçilmesini, KDV kaçakçılığının cazibesini azaltmak için bu verginin yüzde 17'lik bölümünün ÖTV'ye eklenmesini ve ÖTV'de en az 5 ila 7 puan arasında indirime gidilmesini önerdi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Adana’da gerçekleştirdiği üye toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, akaryakıtta vergi kaçakçılığının önlenmesi için bazı önerilerde bulundu. 

“Fiili anlamda fiziki akaryakıt kaçakçılığı artık son derece azalmıştır. Önemli olan kaçakçılık vergisel boyutta kaçakçılıktır. Kaçakçılık artık boyut değiştirmiş geliri çok daha fazla olan bir kaçakçılığa dönüşmüştür.” diyen Aktaş, çeşitli yöntemlerle devletin yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir kaybına uğratıldığını belirterek 3 somut öneride bulundu: "Acilen e-irsaliyeye geçilmeli, KDV kaçakçılığının cazibesini azaltmak için bu verginin yüzde 17'lik bölümü ÖTV'ye eklenmeli ve ÖTV'de en az 5 ila 7 puan arasında indirime gidilmeli." 

CEMİL ERTEM’İN AÇIKLAMASI BİZİ SON DERECE MUTLU ETTİ

Aktaş, “ Cemil Ertem beyin açıklaması bizi son derece mutlu etmiştir. Eğer fikri fiiliyata geçerse piyasada bir miktar litre bazında indirim gelecektir. Bizlerin de bir nebze olsa nefes almamıza imkan verecektir. Bu teklif nasıl bir oransal getirecek? Bizim teklifimiz yüzde 15 civarında bir ÖTV indirimi. Bu da benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş fiyat düşüşü olarak tüketiciye yansıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

Aktaş bu indirim için her türlü desteğe de hazır olduklarını vurguladı.

BİZDE PARA YOKSA PİYASADA KİMSENİN PARASI YOKTUR

Vergi indirimi sayesinde piyasanın canlanacağını belirten Aktaş, “Eğer bizde para yoksa piyasada kimsenin parası yoktur. Çünkü piyasanın nabzını tutan bir sektördür. Aslında bu, piyasaya para arz edilmesi gibi de algılanabilir. Biz de piyasayı fonluyoruz. Bankalardan almak yerine bizden alarak kendini finanse etmektedir. Hem de faizsiz.” dedi.

KAZANAMADIĞIMIZ PARAYI YÜZÜNÜ GÖRMEDİKLERİMİZE ÖDÜYORUZ

Kaçakçılık dışında başka sorunları da olduğunu kaydeden Aktaş, herkese iyileştirmeler yapılırken akaryakıt sektörüne yapılmadığını ifade etti. Aktaş, kar marjlarının yıllık enflasyon oranında iyileştirilmesini önerdi. 

Sektörün artık takati kalmadığını belirten Aktaş, “Bizim yüzünü görmediğimiz kanunla bize yüklenen sorumlu müdürler var.  Sonra iş güvenliği ve sağlığı uzmanlarımız var. Son yılda tehlikeli madde danışmanlık eklendi. Eğer istasyonunuzda trafonuz varsa yüzlerini görmeden elektrik mühendislerine maaş ödüyoruz. Bu adamlar kazanamadıkları parayı yüzünü görmedikleri insanlara ödüyorlar. Her bir istasyonda asgari dört sorumlu var. Her yıl standart TSE denetimlerimiz var ve harç yüklüyor. Bunların maliyeti yılda litrede 4-5 kuruşluk bir artış anlamına geliyor.” dedi. 

BANKALAR TİCARİ AHLAK SINIRLARINDA FAİZ UYGULASIN

Bunların dışında bankaların post cihazlarını kullandıkları için limitleri zorlayan oranlarda faiz ödediklerini ifade eden Aktaş, “Bu artık fahişten öteye gitmeye başladı. Malı ipotekli olmayan kimse kalmadı, hatta akrabalarının malları ipotekli. Ticari ahlak sınırlarında bir faiz oranı uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzde 1.25 ila 1.55 arasında. Bankaların cirosal olarak elde ettikleri en büyük miktar akaryakıt sektöründen.” dedi. 

ÜRÜN KISITLARI KALDIRILSIN, İSTİHDAMIN ÖNÜ AÇILSIN

Akaryakıt ikmal istasyonlarında ürün kısıtlarının da zorlayıcı olduğuna dikkat çeken Aktaş, ülkemizde 2600 istasyonda LPG’nin, 200 istasyonda da LPG’si olup LNG’si olmadığını belirterek. “Artık adı akaryakıt ikmal istasyonu olan bir tesiste ürün kısıtlamasına gitmek kadar abes bir mantık yok. İvedilikle 200 tane LPG’si olup LNG’si olmayan ve 2600 LPG’si olmayan istasyonların bu sorununun çözülmesi gerek. Hemen arkasından da 8-9 bin kişilik bir istihdam artışı gerçekleşecek. Elektrikli şarj istasyonu için talep edilen istasyonlar ‘Abi sen önce benim bir LPG mi kur’ diyor. Teknik bir düzenlemeyle bu sorunlar giderilebilir. Çevre Bakanlığı isterse bunu bir günde çözer ve çok değil bir ay içinde de 9 bin istihdam sağlanır.” dedi. 

Sabiha KÖTEK - ADANA

Önceki ve Sonraki Haberler