1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İsviçre hükümeti Buzul İnisiyatifi’nin taleplerini yumuşatmayı önerdi

İsviçre hükümeti Buzul İnisiyatifi’nin taleplerini yumuşatmayı önerdi

Buzulları hızla eriyen İsviçre’de hükümet, çevrecilerin oluşturduğu Buzul İnisiyatifi’nin iklim değişikliği ile mücadele önerilerini yumuşatmayı önerdi.

İsviçre hükümeti Buzul İnisiyatifi’nin taleplerini yumuşatmayı önerdi

Enerji Günlüğü - Buzulları hızla eriyen İsviçre’de hükümet, çevrecilerin oluşturduğu Buzul İnisiyatifi’nin iklim değişikliği ile mücadele önerilerini yumuşatmayı önerdi.

İsviçre Alplerinde buzulların hızla erimesi nedeniyle çevreciler tarafından oluşturulan Buzul İnisiyatifi’nin (Gletscher-İnitiative) İsveç hükümetine sunduğu öneri değerlendirildi. Hükümet, çevrecilerin referandum dilekçesinde yer alan talepleri yumuşatmayı önerdi. Buzul İnisiyatifi’ni "temelde" desteklediğini, ancak inisiyatifin "belirli noktalarda" çok ileri gittiğine inandığını kaydeden Hükümet, İsviçre anayasasında fosil yakıt tüketiminin "teknik olarak mümkün, ekonomik olarak uygulanabilir ve ülke güvenliği ve nüfusun korunmasıyla uyumlu" olduğu kadar azaltılması gerektiğini öne sürdü. İnisiyatif, 2050’den sonraki fosil yakıt tüketimine yalnızca "teknik olarak ikame edilemez uygulamalar" durumunda izin verilmesini talep ediyor.

Ayrıca hükümet, 2050'den itibaren İsviçre'de ortaya çıkan insan kaynaklı sera gazı (GHG) emisyonlarının "yurtiçinde ve yurtdışında" "güvenli" GHG yutakları ile telafi edilmesi şartının yerine getirilmesini önerdi.

Buzul İnisiyatifi, 2050 yılından sonra ülkede fosil yakıtların pazarlanmasının yasaklanmasının İsviçre anayasasında yer alması ve İsviçre'nin iklim hedefi kapsamında emisyon azaltımı olarak sayılan karbon depolamanın sadece kendi topraklarıyla sınırlandırılması çağrısında bulunuyor.

Hükümetin ve Buzul İnisiyatifi’nin önerileri, İsviçre'nin doğrudan demokrasi kurallarına uygun olarak bir halk oylamasıyla belirlenecek. Referandum için ise henüz bir tarih belirlenmedi.

İnisiyatif komitesinde, çevre örgütlerinin yanı sıra BDP, CVP, GLP, FDP, SP ve Yeşiller gibi partiler de yer alıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler