1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İtalya’nın gözü Avrupa’ya gaz arzında tedarik hub’ı olmada

İtalya’nın gözü Avrupa’ya gaz arzında tedarik hub’ı olmada

İtalyan hükümeti Avrupa için önemli bir enerji tedarik hub’ı olma planı üzerinde çalışıyor. Hükümetin planı Ekim ayında açıklaması bekleniyor.

İtalya’nın gözü Avrupa’ya gaz arzında tedarik hub’ı olmada

Enerji Günlüğü - İtalyan hükümeti, Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) genişletilmesi ve Afrika'daki önemli gaz üreticileriyle daha yakın ilişkiler kurulması yoluyla AB'de daha büyük bir enerji tedarik hub’ı rolünü hedefliyor. 

İtalya Başbakanlık Müsteşarı Alfredo Mantovano yaptığı açıklamada, İtalya'nın, Azerbaycan'ı Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'ya bağlayan Güney Gaz Koridoru'nun bir bölümü olan Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) Avrupa'ya gaz tedarikinde temel bir rol oynayacağına inandığını söyledi. TAP'ın yıllık 10 milyar m3’lük operasyonel kapasitesi bulunuyor ve akışını 2027 yılına kadar ikiye katlayarak 20 milyar m3’e çıkarmayı planlıyor. 

FIRSATLAR BELİRLENİYOR

Mantovano, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji maliyetlerini artırdığını belirterek, hükümetin şu anda kriz içindeki fırsatları belirlemeye çalıştığını söyledi. Mantovano, gaz arzını daha da artırmak için Ocak ayında Cezayir ve Libya ile yapılan anlaşmalara değindi ve İtalyan hükümetinin Avrupa için önemli bir enerji tedarik hub’ı olma planı üzerinde çalıştığını söyledi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Nisan ayında planın Ekim ayında açıklanacağını söylemişti. 

AB: AKDENİZ GAZ HUB'INA İHTİYAÇ VAR

Avrupa Komisyonu daha önce, TAP'ın da dahil olduğu Güney Gaz Koridoru altyapısının sürece yardımcı olmasıyla, bölgenin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine yardımcı olmak için Güney Avrupa'da bir Akdeniz gaz hub’ı oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. 

Cezayir şu anda İtalya'nın en büyük gaz tedarikçisi konumundayken, TAP aracılığıyla Azerbaycan ikinci en büyük gaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler