1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İzmir’de belediye atıkları elektriğe dönüştürülecek

İzmir’de belediye atıkları elektriğe dönüştürülecek

İzmir’in Menderes ilçesinde 197 milyon lira yatırımla kurulacak 24 MW kapasiteli Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde belediye atıklarından elektrik üretilecek. 

İzmir’de belediye atıkları elektriğe dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - İzmir’in Menderes ilçesinde 197 milyon lira yatırımla kurulacak 24 MW kapasiteli Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde belediye atıklarından elektrik üretilecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan Entegre Katı Atık Yönetim Planında Güney 2 Bölgesi olarak tanımlanan, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi ve Gölova Mahallesi, Gölova Tepe Mevkii sınırları içerisinde yer alan, yaklaşık 312 hektar yüz ölçümlü orman alanında evsel ve evsel nitelikteki katı atıkların bertaraf ve ekonomiye yeniden kazandırılması için 24,038 MW kapasiteli “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi” yapılması planlanıyor. Tesisi Belediyenin yaptığı ihaleyi kazanan Yılbatu Elektrik Üretim A.Ş. kurup işletecek.

Yaklaşık 197 milyon lira yatırımla kurulacak tesiste İzmir İli Güney 2 Bölgesinde (Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçeleri) oluşan evsel ve evsel nitelikteki katı atıkları kullanılacak. Biyometanizasyon tesisine günde ortalam 979 ton atık gelmesi öngörülüyor.

Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi’ ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. 

Biyometanizasyon Tesisi’ nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi’ nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve ısı enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler