1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. İzmir’de bölgesel ısıtma için jeotermal kaynak aranacak

İzmir’de bölgesel ısıtma için jeotermal kaynak aranacak

Kordelion, İzmir’in Çiğli ilçesinde iki adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak arayacak. Kaynak, bölgesel ısıtma ve termal sağlık amaçlı kullanılacak.

İzmir’de bölgesel ısıtma için jeotermal kaynak aranacak

Enerji Günlüğü - İzmir’de Karşıyaka ve Çiğli bölgelerindeki yerleşimlere jeotermal kaynak kullanılarak ısıtma ve sıcak su iletilmesi hizmeti sunulması amacıyla jeotermal kaynak arama çalışması yapılması planlanıyor.

İzmir Karşıyaka Belediyesi şirketlerinden Kordelion İşletmeleri A.Ş. tarafından İzmir İli, Çiğli İlçesinde 1598 arama ruhsatı (ER: 3395346) numaralı sahada bölgesel ısıtma ve termal sağlık amaçlı jeotermal kaynak arama çalışması planlanıyor. 

Yaklaşık 9,4 milyon TL değerindeki proje kapsamında iki adet sondaj kuyusu açılacak. Her biri 1500 m2 alanda açılacak kuyularda en fazla 1300 metre derinliğe kadar inilecek. 

Sondaj çalışmalarından olumlu sonuç alınması halinde kuyulardan elde edilmesi beklenen jeotermal akışkanın "Mavişehir Jeotermal Projesi" kapsamında bölgesel ısıtma ve termal sağlık amacıyla kullanılması amaçlanıyor. 

Kordelion İşletmeleri A.Ş. tarafından İzmir bölgesi genelinde yapılan jeolojik inceleme bilgileri ışığında, İzmir Körfezi'nin güney aksında yer alan Balçova ve Narlıdere'deki jeotermal kaynaklara, aynı jeolojik yapının devamında, körfezin kuzey aksında yer alan Karşıyaka ve Çiğli bölgelerinde de ulaşılabileceği öngörülüyor. Mavişehir Projesi ile Balçova ve Narlıdere'deki jeotermal kaynak kullanımına yönelik uygulamaların bir benzeri de Karşıyaka ve Çiğli bölgelerinde hayata geçirilmesi hedefleniyor. 

PROJE KUŞ CENNETİ OLAN GEDİZ DELTASINDA YER ALIYOR

Projeye ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci ilk olarak 2021 yılında başlatılmış ve projenin ‘Kuş cenneti’ olarak bilinen Gediz Deltası’nda yer alması nedeniyle İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından sonlandırılmıştı. Şirketin bu kararın iptaline yönelik açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla komisyonun görüşüne yeniden başvurularak olumlu kararı alınarak proje yeniden gündeme getirildi. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler