1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya`dan nükleere dönüş

Japonya`dan nükleere dönüş

Enerji Günlüğü - Japonya, 2011'deki Fukuşima nükleer faciasının ardından uygulamaya koyduğu yeni güvenlik önlemleriyle ilk kez bir nükleer reaktörü...

Japonya`dan nükleere dönüş

Enerji Günlüğü - Japonya, 2011'deki Fukuşima nükleer faciasının ardından uygulamaya koyduğu yeni güvenlik önlemleriyle ilk kez bir nükleer reaktörü yeniden hizmete soktu.

Japonya'da nükleer santrallerin çalıştırılmasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Ülkede 2011 yılında yaşanan depremin yol açtığı tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Tesisleri'nde bir facia meydana gelmişti. Facianın ardından Fukuşima'daki nükleer santraller devre dışı bırakılmıştı.

Kyushu Electric Power adlı işletmeci firma, Sendai santralindeki bir rektörünü, güvenlik testlerini geçmesiyle yeniden kullanıma açtı. Japonya'da Fukuşima sonrası devre dışı bırakılan toplam 25 santral daha yeniden devreye girmek için sırada...

Santrallerin yeniden devreye girme başvurularının nasıl sonuçlanacağı merakla beklenirken, Japon halkı, nükleer santralin yeniden devreye sokulmasına tepkili. Yeniden devreye alınan Sendai santralinin çevresi ile Başbakan Şinzo Abe'nin Tokyo'daki konutu önünde toplanan kalabalık protesto gösterileri düzenliyor.

Japonya, Fukuşima sonrası nükleer santralleri kapattığı için doğalgaz başta olmak üzere yüksek maliyetli ithal fosil yakıttan elde edilen enerjiye bağımlı durumda. Hükümet nükleer santrallerin devreye alınmasıyla ithalat giderlerinin ve artan karbondioksit emisyonunun azalacağını gündeme getirerek, kararını savunuyor.

Japonya nükleer güvenlik birimleri, geçtiğimiz yılın Eylül ayında Sendai santralindeki iki reaktörün yeniden devreye alınmasına onay vermişti. Bunlardan biri devreyey alınırken, iknicisinin de Ekim ayında devreye girmesi bekleniyor.

Öte yandan, devreye girebilmesi için devreye sokulan yeni güvenlik mevzuatının Sendai Santrali'ne getirdiği ilave maliyet 100 milyon doların üzerinde.

Önceki ve Sonraki Haberler