1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Kalaycı: Türkiye deniz üstü RES’te üretim merkezi olabilir

Kalaycı: Türkiye deniz üstü RES’te üretim merkezi olabilir

Türkiye’nin deniz üstü potansiyelinin 75 bin MW olduğuna işaret eden ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, deniz üstü RES endüstrisinin büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Kalaycı: Türkiye deniz üstü RES’te üretim merkezi olabilir

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, Kuzey Avrupa’nın ana gündeminde deniz üstü rüzgâr enerjisinin olduğunu belirterek, Türkiye’deki deniz üstü potansiyelini ve kurulu güç hususundaki mevcut durumu Enerji Günlüğü’ne anlattı.

ENSİA olarak İzmir Kalkınma Ajansı’yla beraber Danimarka’da bir tesisi ziyaret ettiklerini bildiren Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı, “Orada tüm Kuzey Avrupa’nın ana gündeminde deniz üstü rüzgâr enerjisi (offshore) olduğunu gördük” dedi. Türkiye’de deniz üstü rüzgâr enerjisiyle ilgili kurulu güç bulunmadığını ve bu konuda Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) vasıtasıyla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Kalaycı, ülkedeki rüzgâr enerjisi ekipmanları konusundaki bilgi birikiminin denize taşınması gerektiğini söyledi.

“TÜRKİYE’NİN DENİZ ÜSTÜ POTANSİYELİ 75 BİN MW”

Türkiye’nin deniz üstü üretim anlamında bir merkez olabileceğini dile getiren Kalaycı, Dünya Bankası’nın Türkiye deniz üstü potansiyelini 75 bin MW olarak açıkladığını söyledi. Kalaycı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Denizde 75 bin MW potansiyelimiz var. Bu bizi dünyanın sayılı ülkelerinden bir tanesi yapıyor. 75 bin MW kapasitemizin en azından yüzde 5’ini, yüzde 7’sini 10 yıl içerisinde devreye almamız bence önemli. 75 bin MW büyüklüğü de şöyle söyleyeyim: 75 bin MW deniz üstü santral devrede olmuş olsaydı tüm ülkemizdeki elektriği karşılayabilirdik. Ülkemizdeki Cumhuriyet tarihinde kurulmuş olan tüm elektrik üreten santralleri düşünelim, eski barajlarımızı düşünelim, doğal gaz santrallerimizi düşünelim. Bunların hepsinin üreteceği elektriği üretme kapasitemiz var sadece denizde. Bu çok önemi bir potansiyel, bunu değerlendirmemiz gerekiyor”.

DENİZ ÜSTÜ RES’TE HEDEF İÇİN BAKANLIĞA ÇAĞRI

Deniz üstü rüzgâr türbini kurulumlarının, standart rüzgâr türbinlerine göre daha maliyetli olduğunu ancak kıyaslandığında üretimde çok daha verimli sonuç elde edildiğini savunan Kalaycı, “Bu konudaki potansiyelimiz çok büyük ve bununla ilgili an itibariyle hedeflerimiz belirlenmiş durumda değil. Enerji Bakanlığı’ndan beklentimiz yıl sonuna kadar hedeflerimizin belirlenmesi. Hedefler bu sene belirlenirse, 2028-2029 senelerinde deniz üstü türbinlerini Türkiye karasularında göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

ENSİA Başkanı, Türkiye’de deniz üstü türbinlerine yönelik herhangi bir mevzuat bulunmadığını aktararak, “Güzel ve gerçekçi hedefler belirlersek birçok yabancı da Türkiye’ye ilk önce yatırım için gelecek” dedi.

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler