1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalehan Enerji Türkiye’nin ilk hibrit santralini kurdu

Kalehan Enerji Türkiye’nin ilk hibrit santralini kurdu

Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük hibrit santrali olan Bingöl’deki Aşağı Kaleköy HES’e yardımcı güneş santrali 43 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Kalehan Enerji Türkiye’nin ilk hibrit santralini kurdu

Enerji Günlüğü - Kalehan Enerji’nin Bingöl’deki hibrit enerji santralinde 450 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektrik üretiliyor.  

Cengiz Holding’in %50 ortak olduğu Kalehan Enerji’nin Bingöl’de bulunan hibrit enerji santrali, 450 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektrik üretiyor. 2021 yılı Kasım ayında güneş enerjisi santralinin (GES) eklenmesiyle tamamlanan hibrit santralin yapımına 2016 yılında hidroelektrik enerji santrali (HES) inşası ile başlandı. 500 megavat kurulu gücü bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne eklenen ve 200 bin panelden oluşan güneş enerjisi santraliyle tamamlanan iki kaynaklı hibrit santralin toplam kurulu gücü de 580 megavata ulaştı. 

kalehan-enerji-gultekin-keles.jpg

“ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ YENİLENEBİLİR ENERJİDE”

Kalehan Enerji Genel Müdürü Gültekin Keleş, hibrit enerji santralinin Türk mühendislerin imzasını taşıyor olmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Keleş, “Bingöl’deki santral, ülkemiz için bir ilk olmanın yanı sıra Avrupa’nın en büyük hibrit enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Bu önemli yatırım ile Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparken, sektöre de örnek bir model sunuyoruz. Sıfır karbon hedefinin öneminin daha da arttığı bu dönemde enerji sektörünün geleceği hiç kuşkusuz yenilenebilir enerjide. Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarımızı kararlılıkla devam ettirirken, ülkemizdeki yenilenebilir enerji dönüşümüne de öncülük ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ SANTRALİNDE ÜRETİM HEDEFİ TAM TUTUYOR

Keleş, 80 MW kapasiteli güneş enerji santralinin 43 bin konutun elektrik ihtiyacını karşıladığını, Aşağı Kaleköy HES’in ise 410 bin konutun elektrik ihtiyacını karşıladığını belirtti. Keleş ayrıca güneş santralinde üretim hedefinin yaklaşık yüzde 100 oranında tuttuğunu da kaydetti.

‘YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÜYÜYECEĞİZ’

Kalehan Enerji’nin işletme halindeki toplam kurulu gücünün 1788 MW olduğunu ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminde özel sektör lideri olduğunu ifade eden Keleş sözlerini şöyle sürdürdü: “Hibrit santralimiz dışında bölgede yine elektrik üreten farklı tesislerimiz de bulunuyor. Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kurulu güce sahip HES projeleri arasında yer alan Yukarı Kaleköy Barajı ve HES, Beyhan 1 Barajı ve HES, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES’i bu tesislere örnek gösterebiliriz. Önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji üretiminde büyümeye devam edeceğiz.”

Özel sektör tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük 6’ncı barajı olan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santralinin kuyruk suyu bölgesine eklenen güneş enerjisi santrali, 1 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulu. Güneş enerjisi santrali inşasında 200.000 adet panel, 44 bin çelik profil ve 1 milyon metrenin üzerinde kablo kullanıldı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Bingöl

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler