1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kamuda enerji verimliliğini tasarrufla karşılama dönemi

Kamuda enerji verimliliğini tasarrufla karşılama dönemi

Kamu kurumları, Enerji Performans Sözleşmeleri ile enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayacak.

Kamuda enerji verimliliğini tasarrufla karşılama dönemi

Enerji Günlüğü - Kamu kurumları, Enerji Performans Sözleşmeleri ile enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayacak.

Kamuda Enerji Performans Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün resmileşen Tebliğ, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile diğer  kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyeti kamuya ait ve hakkında yıkım, taşınma veya  elden çıkarma planı olmayan bina, tesis, araç ve benzeri taşınır ve taşınmazları  ile kamu tarafından yürütülen hizmetlere dair yapılacak enerji performans  sözleşmelerinin uygulanmasına yönelik ihalelerin çerçevesini belirliyor.

Tebliğe göre kamu kurum ve kuruluşlarının enerji verimliliği yatırımlarının bütçesi enerji hizmet şirketleri (ESCO) tarafından karşılanacağından, kurum yatırım bütçesinden herhangi bir ödenek ayırmayacak, sağlanacak tasarruflardan pay ödeyecek. 

Enerji Performans Sözleşmeleri ile enerji hizmet şirketi 12 aylık dönemlerle sonuçları izleyecek. Hizmet şirketi 12 ayın sonunda, taahhüt ettiği tasarruf garantisinin en az yüzde 70’ini sağlamak zorunda olacak. Aksi durumda sözleşme idarece feshedilebilecek ve teminat irat kaydedilecek.

YATIRIM BEDELİNE 2 MİLYON SINIRI

Tebliğ ile birlikte, enerji verimliliği etüt raporu ile yaklaşık yatırım maliyeti belirlenecek projelerden yatırım bedeli 2 milyon TL ve üzeri olanlar ve basit geri ödeme süresi iki yılın üzerinde olanlar Enerji Performans Sözleşmesi yolu ile hayata geçirilebilecek. 

Binalarda verilecek tasarruf garantisi, yıllık toplam enerji tüketiminin yüzde 10’undan ya da herhangi bir nihai enerji tüketim noktasında ise uygulanacak bireysel enerji verimliliği önlemi için yüzde 20’sinden az olamayacak.

HEDEF 2023 SONUNA KADAR %15 TASARRUF

Konuya ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kamu kurumlarımız, enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayacak. Hedef, 2023 sonuna kadar %15 tasarruf” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler